Ουρικό οξύ και Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]

Αρθρογράφος Πάρης Παπαχρήστος

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Ο όρος ουρικό οξύ μπορεί να σου είναι αρκετά γνώριμος. Ίσως να τον έχεις συναντήσει στο ετήσιο αιματολογικό check-up που σου έχει συνταγογραφήσει ο  γιατρός σου ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σου ή φίλος σου να σου έχει αναφέρει ότι έχει αυξημένο ουρικό οξύ και λαμβάνει σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Στην καθημερινή διαιτολογική μου πράξη συναντώ αρκετά άτομα, κυρίως με υπερβάλλον σωματικό βάρος, που έχουν αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος, χωρίς να γνωρίζουν ότι χρήζουν συγκεκριμένης διατροφικής αντιμετώπισης. Υπάρχουν, όμως, και εκείνοι που με επισκέπτονται κατόπιν σύστασης του γιατρού τους να αναζητήσουν συγκεκριμένες διατροφικές συμβουλές.

Το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα δεν δίνει παθολογικά συμπτώματα και δεν γίνεται αντιληπτό εξαρχής.

Αυξημένο Ουρικό Οξύ: Γιατί να το αντιμετωπίσεις

Ωστόσο, αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας, που εκδηλώνεται με τη μορφή πόνου και φλεγμονής στα χέρια και στα πόδια, με νεφρολιθίαση (πέτρες στους νεφρούς), καθώς και για άλλες παθήσεις.

Αν θέλεις να μάθεις χρήσιμες πληροφορίες για το ουρικό οξύ και πως η διατροφή μπορεί να συμβάλει στο να διατηρηθούν τα επίπεδά του στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα, συνέχισε να διαβάζεις αυτόν τον οδηγό.

Liga Logia Gia To Ouriko Oxu Diaitologs Papachristos

Ουρικό Οξύ: Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Το ουρικό οξύ είναι μία χημική ένωση. Στον οργανισμό μας σχηματίζεται φυσιολογικά, κυρίως στο ήπαρ, από τον καταβολισμό των πουρινών. Οι πουρίνες αποτελούν θεμελιώδη δομικά συστατικά του DNA και του RNA. Οι πουρίνες που καταβολίζονται στον οργανισμό σου μπορεί να είναι είτε ενδογενείς, είτε να τις προσλαμβάνεις μέσω της διατροφής σου.

Uric Acid Type

Ρόλος του Ουρικού Οξέος

Εκτός από το τελικό προϊόν μιας μεταβολικής πορείας στον οργανισμό σου, κατέχει και σημαντικό προστατευτικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει γιατί λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό συστατικό στο σώμα σου, απομακρύνοντας τις ελεύθερες ρίζες.

Περίπου το 70% του ουρικού οξέος αποβάλλεται στα ούρα μέσω των νεφρών και το υπόλοιπο μέσω του εντέρου.

Γιατί έχεις αυξημένο Ουρικό Οξύ;

Ωστόσο, σε αρκετές περιπτώσεις, η φυσιολογική αποβολή του ουρικού οξέος από τους νεφρούς διαταράσσεται, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται στον οργανισμό.

Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν:

 • Η διατροφή σου είναι πολύ πλούσια σε πουρίνες
 • Καταναλώνεις υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ
 • Έχεις υπερβάλλον σωματικό βάρος (παχυσαρκία)
 • Ο ρυθμός σύνθεσης των πουρινών στον οργανισμό σου είναι αυξημένος, εξαιτίας κάποιας γενετικής ανωμαλίας
 • Η διαδικασία διάσπασης των πουρινών στον οργανισμό σου δε γίνεται σωστά, γιατί κάποια ένζυμα εμφανίζουν ανεπαρκή δράση
 • Λαμβάνεις συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, που μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ουρικού οξέος, όπως τα διουρητικά και τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
 • Υπάρχει κάποια νεφρική δυσλειτουργία είτε μόνη της, είτε ως αποτέλεσμα άλλων παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση

Πως μπορείς να ελέγξεις τα επίπεδα Ουρικού Οξέος στον οργανισμό σου;

Για να ελέγξεις τα επίπεδα του ουρικού οξέoς, θα πρέπει να κάνεις αιματολογικές εξετάσεις. Οι φυσιολογικές τιμές κυμαίνονται μεταξύ 3,5 και 7,2 mg/dl. Το φυσιολογικό εύρος μπορεί να διαφέρει ελαφρώς, ανάλογα με το εργαστήριο που πραγματοποιεί την ανάλυση.

Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα περιγράφονται με τον όρο υπερουριχαιμία.

Επιπλέον, τα επίπεδα ουρικού οξέος στον οργανισμό μπορούν να προσδιοριστούν και στα ούρα κατόπιν συλλογής δείγματος ούρων 24ώρου.

Υπερουριχαιμία: Τι να προσέξεις

Το αυξημένο ουρικό οξύ στο αίμα δεν αποτελεί από μόνο του πάθηση, καθώς δεν προκαλεί συμπτώματα και ένα αρκετά υψηλό ποσοστό ατόμων με υπερουριχαιμία μπορεί να μην εμφανίσει ποτέ κάποιο πρόβλημα υγείας.

Ωστόσο, είναι μια κατάσταση που χρειάζεται να αντιμετωπίσεις γιατί αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άλλων παθήσεων. Στη συνέχεια αυτού του οδηγού θα μάθεις τον τρόπο που μπορεί να γίνει αυτό.

Τι μπορεί να προκαλέσει η υπερουριχαιμία;

Το ουρικό οξύ δεν διαλύεται στο νερό. Αν έχεις υπερουριχαιμία, λοιπόν, μπορεί να σχηματιστούν κρύσταλλοι σε διάφορα σημεία και ιστούς του σώματος και να οδηγήσουν σε διάφορες παθήσεις. Οι κρύσταλλοι αποτελούνται από ουρικό μονονάτριο, ένα άλας του ουρικού οξέος.

1. Ουρική Αρθρίτιδα

Η πιο συχνή πάθηση που προκαλείται από την υπερουριχαιμία είναι η ουρική αρθρίτιδα.

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από εναπόθεση ουρικού οξέος στις αρθρώσεις.

Πρόκειται για ένα είδος φλεγμονής που μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια. Εμφανίζεται, κυρίως, στους άνδρες μετά την ηλικία των 30 ετών. Αν είσαι γυναίκα, είναι πιο πιθανό να την εμφανίσεις μετά την εμμηνόπαυση. Εκδηλώνεται με ξαφνικό και οξύ πόνο, πρήξιμο και ερυθρότητα και εντοπίζεται, συνήθως, στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Επιπλέον, μπορούν να προσβληθούν οι αστράγαλοι, τα γόνατα και πιο σπάνια αρθρώσεις του χεριού, οι καρποί και οι αγκώνες. Αν η ουρική αρθρίτιδα δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί όσο εξελίσσεται να οδηγήσει σε περιορισμένη κινητικότητα.

Swolen Inflaned Joint Uric Acid

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται σπάνια σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες.

Γνώριζες ότι

Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος δεν οδηγούν πάντα σε ουρική αρθρίτιδα, ωστόσο η ουρική αρθρίτιδα είναι πάντα αποτέλεσμα της υπερουριχαιμίας.

Περίπου το 10% – 15% των ατόμων με χρόνια ασυμπτωματική υπερουριχαιμία, θα εμφανίσουν τελικά ουρική αρθρίτιδα.

2. Παθήσεις των νεφρών και Ουρικό Οξύ

Πέραν των αρθρώσεων, οι κρύσταλλοι ουρικού μονονατρίου μπορεί να εναποτεθούν στους νεφρούς. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργηθούν πέτρες (λίθοι) ή αλλιώς νεφρολιθίαση.

Οι λίθοι ουρικού οξέος αποτελούν το τρίτο συχνότερο είδος νεφρολιθίασης.

Τα συμπτώματα της νεφρολιθίασης είναι:

 • Κολικός νεφρού ή ουρητήρα
 • Ουρολοίμωξη
 • Αιματουρία
 • Πόνος στην κοιλιά ή στη μέση.

Τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος αποτελούν, επίσης, πιθανό παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιας νεφρικής νόσου (χρόνια ουρική νεφροπάθεια) ή οξείας νεφρικής ανεπάρκειας.

3. Καρδιαγγειακά Νοσήματα

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, η υπερουριχαιμία φαίνεται να συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος. 

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν αποτελεί ανεξάρτητο ή διαμεσολαβητικό παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Φαίνεται, πάντως, ότι εμπλέκεται στην εμφάνιση και στην εξέλιξη της καρδιαγγειακής νόσου.

Η υπερουριχαιμία, συχνά, συνυπάρχει με το μεταβολικό σύνδρομο.

4. Μεταβολικό Σύνδρομο: Τι είναι και πως συνδέεται με το Ουρικό Οξύ

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια συστάδα παραγόντων και κλινικών καταστάσεων (π.χ. αυξημένα επίπεδα σακχάρου και τριγλυκεριδίων στο αίμα, αυξημένη περιφέρεια μέσης, υπέρταση), το οποίο αποτελεί προστάδιο για την εμφάνιση καρδιομεταβολικών νοσημάτων (σακχαρώδης διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα). Δεν είναι τυχαίο πως τα αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος έχουν προταθεί ως κριτήριο για τη διάγνωση του μεταβολικού συνδρόμου.

Σίγουρα, χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθούν οι πιθανοί μηχανισμοί.

Αν διαπίστωσες στις πρόσφατες αιματολογικές σου εξετάσεις ότι έχεις αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος, συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την υπερουριχαιμία.

Tropoi Antipetwpisis Diaitologs Papachristos

Πως μπορείς να αντιμετωπίσεις την Υπερουριχαιμία (αυξημένο Ουρικό οξύ);

Η αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας συνήθως εξαρτάται από το αίτιο που την προκαλεί καθώς και από τα συνοδά συμπτώματά της και από το αν υπάρχει κάποια άλλη πάθηση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Αν είσαι ασυμπτωματικός με αυξημένο Ουρικό Οξύ

Σε αυτή την περίπτωση, συνήθως, δεν απαιτείται φαρμακευτική αγωγή, οπότε μπορείς να επωφεληθείς από μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής σου. Τέτοιες αλλαγές μπορεί να είναι ο τρόπος διατροφής σου, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας και η μείωση του στρες και η μείωση του σωματικού σου βάρος αν είσαι υπέρβαρος ή παχύσαρκος. Θα μάθεις περισσότερες σχετικές λεπτομέρειες σε επόμενη ενότητα αυτού του οδηγού.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα σε πολύ υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα (>11 mg/dL) μπορεί να δοθεί φαρμακευτική αγωγή, συνήθως με αλλοπουρινόλη ή φεβουξοστάτη. Τα φάρμακα αυτά μειώνουν την ποσότητα του ουρικού οξέος στην κυκλοφορία του αίματoς.

Αν εμφανίζεις άλλη Πάθηση

Εάν η υπερουριχαιμία σου συνδέεται με μια υποκείμενη πάθηση, τότε η πάθηση, αυτή, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ουρική Αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται με ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα φάρμακα:

 • Mη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ)
 • Κολχικίνη
 • Κορτικοστεροειδή

Εάν δεν ληφθεί θεραπεία, το επεισόδιο της οξείας ουρικής αρθρίτιδας συνήθως υποχωρεί σε 1-2 εβδομάδες και εμφανίζεται εκ νέου αργότερα. Στην αρχή, τα επεισόδια απέχουν αρκετά μεταξύ τους, αλλά με τον καιρό γίνονται όλο και πιο συχνά, με αποτέλεσμα τη μετάβαση στη χρόνια ουρική αρθρίτιδα.

Αν η ουρική αρθρίτιδα είναι χρόνια, δεν έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς και υπάρχει περιορισμένη κινητικότητα, οι κρύσταλλοι του ουρικού οξέος στις αρθρώσεις μπορούν να αφαιρεθούν χειρουργικά.

Νεφρολιθίαση

Η θεραπεία της νεφρολιθίασης που οφείλεται στην υπερουριχαιμία εξαρτάται αρχικά από τον αριθμό και το μέγεθος των λίθων. Μπορεί να ακολουθήσει κάποια συντηρητική αντιμετώπιση (κατανάλωση επαρκής ποσότητας νερού, αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες κ.ά.) ή η χορήγηση κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής.

Άλλοι τρόποι αντιμετώπισης είναι η λιθοτριψία, η τοποθέτηση stent και η χειρουργική αφαίρεση των λίθων.

Χρήσιμο Tip

Αν εμφανίζεις ασυμπτωματική υπερουριχαιμία ή κάποια πάθηση που συνδέεται με αυτή να επισκεφτείς τον γιατρό σου για να σου προτείνει σχετικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Ανεξάρτητα, όμως, από τα συμπτώματα της υπερουριχαιμίας, οι διατροφικές αλλαγές συμπεριλαμβάνονται στην πρόληψη και αντιμετώπισή της. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις περισσότερες λεπτομέρειες.

Ouriko Oxu Diatrofi Diaitologs Papachristos

Αυξημένο Ουρικό Οξύ (υπερουριχαιμία) και Διατροφική Αντιμετώπιση

Άλλαξε τις Διατροφικές σου Συνήθειες

Περιόρισε τις Τροφές πλούσιες σε Πουρίνες

Αν τα επίπεδα του ουρικού οξέος στο αίμα σου είναι αυξημένα, ορισμένες αλλαγές στη διατροφή σου μπορούν να συμβάλουν στη μείωση τους και στην πρόληψη εμφάνισης άλλων παθήσεων, όπως η ουρική αρθρίτιδα.

Όπως σου ανέφερα προηγουμένως, ένα μέρος των πουρινών που διασπώνται στον οργανισμό σου προέρχονται από τη διατροφή σου. Αν αυτή περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση υπερουριχαιμίας. Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να βρεις το περιεχόμενο ορισμένων τροφίμων σε πουρίνες.

Υψηλή περιεκτικότητα  σε πουρίνες (100-1000mg/ 100g τροφίμου)Μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες (9-100mg / 100g τροφίμου)Χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες (<9mg / 100g τροφίμου)
Εντόσθια ζώων

Ζωμός κρέατος

Λιπαρά κόκκινα κρέατα, όπως αρνί

Κυνήγι

Σαρδέλες, ρέγκες, αντζούγιες, σκουμπρί, γαύρος, πέστροφες, τόνος

Αυγοτάραχο Γαρίδες, μύδια, χτένια

Αμύγδαλα

Μαγιά
Άπαχα μέρη κόκκινου κρέατος

Πουλερικά

Όσπρια

Μανιτάρια, αρακάς, σπανάκι, σπαράγγια, ντομάτα, φασολάκια, κουνουπίδι

Ελαιόλαδο, βούτυρο, ελιές
Φρούτα

Όλα τα υπόλοιπα λαχανικά

Αμυλούχες τροφές

Γαλακτοκομικά προϊόντα
χαμηλών λιπαρών

Ξηροί καρποί

Αυγά

Συστήνεται:

 • να αποφεύγεις την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες,
 • να καταναλώνεις με μέτρο τα τρόφιμα με μέτρια περιεκτικότητα σε πουρίνες (περίπου 2-3 φορές / εβδομάδα),
 • ενώ η κατανάλωση των τροφίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι ελεύθερη

Αυξημένο Βάρος και Ουρικό Οξύ

Να θυμάσαι ότι δεν σημαίνει ότι μπορείς να υπερκαταναλώνεις τα τρόφιμα χαμηλά σε πουρίνες!

Σημασία έχει και η ποσότητα που καταναλώνεις, γιατί μπορεί να συνδέεται με αυξημένο σωματικό βάρος, το οποίο είναι παράγοντας κινδύνου για αύξηση των επιπέδων του ουρικού οξέος.

Γνώριζες ότι

Σύμφωνα με αποτελέσματα της μελέτης ΑΤΤΙΚΗ η Μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος και μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας.

Διάβασε, επίσης: Μεσογειακή Διατροφή: Πως να την ακολουθήσεις [ΟΔΗΓΟΣ]

Δώσε προσοχή στην κατανάλωση Πρόσθετων Σακχάρων

Παρότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες είναι κυρίως ζωικής προέλευσης και καλές πηγές πρωτεϊνών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελετών τα πρόσθετα σάκχαρα έχουν, επίσης, κατηγορηθεί. Τα προστιθέμενα σάκχαρα στα τρόφιμα και τα ροφήματα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, επιτραπέζια ζάχαρη, σιρόπι καλαμποκιού και σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη.

Δράση της Φρουκτόζης

Η φρουκτόζη φαίνεται να οδηγεί σε υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος. Αυτό συμβαίνει γιατί απορροφάται πιο γρήγορα από τη ζάχαρη από τον οργανισμό σου. Η ταχύτερη απορρόφηση αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου και μπορεί να οδηγήσει έμμεσα σε υψηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος.

Οι κυριότερες πηγές πρόσθετων σακχάρων στη διατροφή μας είναι:

 • γλυκά και αλμυρά αρτοπαρασκευάσματα
 • καφές και τσάι με προσθήκη ζάχαρης
 • γλυκά
 • αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά
 • συσκευασμένοι χυμοί
 • επιδόρπια γιαουρτιού

Χρήσιμο Tip

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για να δεις τα πρόσθετα σάκχαρα που περιέχουν. Είναι καλό να στοχεύσεις σε μια ισορροπημένη διατροφή, περιορίζοντας όσο το δυνατών τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Στον παρακάτω πίνακα μπορείς να δεις πως μπορείς να αναγνωρίζεις τα πρόσθετα σάκχαρα σε μία διατροφική ετικέτα.

ΣυστατικάΠαραδείγματα
Συστατικά που τελειώνουν σε -όζηΦρουκτόζη, δεξτρόζη, μαλτόζη
ΣιρόπιαΣιρόπι αγαύης, σιρόπι σφενδάμου
ΝέκταρΝέκταρ ροδάκινου, νέκταρ αχλαδιού
Συμπυκνωμένοι χυμοί φρούτωνΣυμπυκνωμένος χυμός σταφυλιού
Ζάχαρη και γλυκαντικάΖάχαρη, μέλι, μελάσα
Etiketa Trofimou

Διάβασε, επίσης: Ετικέτες τροφίμων, τι πληροφορίες παίρνετε και τι να προσέχετε! [ΟΔΗΓΟΣ]

Μην παραλείπεις την Ενυδάτωσή σου

Η επαρκής ενυδάτωση προστατεύει από τη δημιουργία λίθων και βοηθά στην καλύτερη νεφρική λειτουργία. Να θυμάσαι ότι όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το νερό, το τσάι, το γάλα, ο καφές και οι χυμοί συμβάλλουν στην ενυδάτωσή σου!

Χρήσιμο Tip

Να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό σε ορατή θέση. Κάνε την τεχνολογία σύμμαχό σου, ρυθμίζοντας ειδοποιήσεις στο κινητό σου για να σου υπενθυμίζει να πιείς μερικές γουλιές!

Διάβασε, επίσης: Νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Διατροφική του Αξία! [ΟΔΗΓΟΣ]

Πες όχι στην υπερβολική κατανάλωση Αλκοόλ

Αρχικά η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να σε αφυδατώσει. Επίσης, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση υπερουριχαιμίας, καθώς και με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης και υποτροπής της ουρικής αρθρίτιδας.

Χρήσιμο Tip

Τα αλκοολούχα ποτά είναι πηγή πουρινών, ωστόσο δεν έχουν όλα την ίδια περιεκτικότητα. Τα οινοπνευματώδη έχουν τη χαμηλότερη περιεκτικότητα σε πουρίνες, ενώ η μπίρα την υψηλότερη περιεκτικότητα, αντίστοιχα.  Πέραν από τις πουρίνες, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα, καθώς αυξάνει απότομα τον ρυθμό παραγωγής του στον οργανισμό!

Προσπάθησε να μειώσεις το Σωματικό σου Βάρος

Το υπερβάλλον σωματικό βάρος και η παχυσαρκία, συνήθως, συνυπάρχουν με την υπερουριχαιμία. Παράλληλα με τη μείωση του βάρους σου μπορείς να αντιμετωπίσεις την υπερουριχαιμία.

Η γρήγορη και απότομη απώλεια βάρους μπορεί να αυξήσει το ουρικό οξύ.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι καλό να αποφύγεις στερητικές δίαιτες και να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη διατροφή, με τη βοήθεια ενός πτυχιούχου διαιτολόγου-διατροφολόγου, ο οποίος θα σου προτείνει εξατομικευμένες διατροφικές συμβουλές που ταιριάζουν στον τρόπο ζωής σου και στο ιατρικό σου ιστορικό.

Διάβασε, επίσης: Ξεκινάς Δίαιτα; 9 Παγίδες που πρέπει να ξεπεράσεις! [TRAINING]

Πες ναι στις Φυτικές Ίνες

Η κατανάλωση περισσότερων φυτικών ινών έχει συνδεθεί με χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος, καθώς και με χαμηλότερες τιμές σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα! Επιπλέον, αυξάνουν τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να νιώθεις χορτάτος/η για περισσότερη ώρα.

Χρήσιμο Tip

Ένταξε στην διατροφή σου φρούτα, λαχανικά, βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηρούς καρπούς.

Χωρίς αμφιβολία, η διατροφή αποτελεί ένα από τα βήματα για την αντιμετώπιση της υπερουριχαιμίας. Συνέχισε να διαβάζεις, για να μάθεις ποια άλλη αλλαγή στον τρόπο ζωής σου μπορεί να είναι ευεργετική.

Ti Allo Mporeis Na Kaneis Diaitologs Papachristos

Αλλαγή Τρόπου Ζωής και Ουρικό Οξύ

Όπως σου ανέφερα προηγουμένως οι διατροφικές συνήθειες φαίνεται να επηρεάζουν τη συγκέντρωση του ουρικού οξέος στο αίμα. Ωστόσο, παράλληλα με την διατροφή και την φαρμακευτική αγωγή που, ίσως, λαμβάνεις μπορείς να βοηθηθείς και από άλλες συμπεριφορές.

Αύξησε τη Σωματική σου Δραστηριότητα

Η καθιστική ζωή μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους, ενώ αυξάνει και το φλεγμονώδες φορτίο του οργανισμού. Κατ’ επέκταση αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση υπερουριχαιμίας. Προσπάθησε να ενσωματώσεις την άσκηση στον τρόπο ζωή σου:

 • Επίλεξε ένα είδος σωματικής δραστηριότητας που σου αρέσει και σου ταιριάζει, είτε οργανωμένη δραστηριότητα (π.χ. ομαδικό άθλημα, πρόγραμμα σε γυμναστήριο), είτε μη οργανωμένη, όπως το περπάτημα.
 • Να παραμένεις σωματικά δραστήριος/α στην καθημερινότητά σου (π.χ. χρησιμοποιώντας σκάλες αντί για ασανσέρ, παρκάροντας λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σου ή περπατώντας μέχρι το γειτονικό σούπερ μάρκετ)

Στόχευσε σε 150 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση την εβδομάδα.

Διάβασε επίσης: Άσκηση: Πόσο ρόλο παίζει στο Αδυνάτισμα; [ΟΔΗΓΟΣ]

Ύπνος: Κοιμήσου καλά

Όπως και η καθιστική ζωή, οι κακές συνήθειες ύπνου μπορούν να αυξήσουν, επίσης, το φλεγμονώδες φορτίο του οργανισμού. Η φλεγμονή μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Εφάρμοσε καλή υγιεινή ύπνου όπως:

 • Απόφυγε τα έντονα φώτα το βράδυ και απομάκρυνε τις οθόνες από το υπνοδωμάτιο.
 • Απόφυγε να γυμναστείς 3-4 ώρες πριν πας για ύπνο.
 • Βεβαιώσου ότι το υπνοδωμάτιο σου είναι δροσερό, σκοτεινό και ήσυχο.
 • Διάλεξε ένα κρεβάτι, στρώμα και μαξιλάρι που είναι άνετα για εσένα!
 • Προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς σε σταθερές ώρες ακόμη και τις ημέρες που δεν εργάζεσαι.
 • Μη σκέφτεσαι τα προβλήματα και τις υποχρεώσεις πριν κοιμηθείς, αλλά προσπάθησε να χαλαρώσεις. Μερικές τεχνικές χαλάρωσης είναι: η χαλαρωτική μουσική, το διάβασμα ενός βιβλίου ή ένα ζεστό μπάνιο.

Διάβασε, επίσης: Ύπνος και Διαχείριση Βάρους [ΟΔΗΓΟΣ]

Απόβαλε το Άγχος

Το άγχος επηρεάζει τη γενικότερη υγεία του οργανισμού, καθώς το χρόνιο στρες έχει αναδειχθεί ως σημαντικός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Ανακάλυψε τρόπους μείωσης άγχους, όπως για παράδειγμα η συμμετοχή σε χαλαρωτικές δραστηριότητας (π.χ. μουσική, κηπουρική, ανάγνωση, γιόγκα και άλλες).

Έλεγξε τα Φάρμακα και τα Συμπληρώματά Διατροφής που παίρνεις

Όπως σου ανέφερα παραπάνω πολλές φορές η υπερουριχαιμία είναι αποτέλεσμα φαρμακευτικής αγωγής. Εάν πρέπει να πάρεις οποιοδήποτε φάρμακο και έχεις υπερουριχαιμία, συζήτησέ το με τον γιατρό που σε παρακολουθεί και γνωρίζει το ιστορικό σου.

Έλεγξε τα επίπεδα Σακχάρου στο Αίμα σου

Αν έχεις σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 ή βρίσκεσαι σε προδιαβητικό στάδιο, ενδεχομένως να έχεις αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτή η ορμόνη είναι απαραίτητη για να μεταφέρει το σάκχαρο από το αίμα στα κύτταρά σου. Η υπερβολική ποσότητα ινσουλίνης, καθώς και η ινσουλινοαντίσταση φαίνεται πως οδηγεί σε περίσσεια ουρικού οξέος στο σώμα, καθώς και σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ο γιατρός σου μπορεί να σε κατευθύνει κατάλληλα.

Sumperasmatika Diaitologs Papachristos

Συνοψίζοντας

Η υπερουριχαιμία δεν αποτελεί πάθηση από μόνη της και στα αρχικά της στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, χρειάζεται να την αντιμετωπίσεις καθώς αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων νοσημάτων, ενώ πολλές φορές είναι αποτέλεσμα άλλων κλινικών καταστάσεων, όπως η παχυσαρκία, οι νεφροπάθειες και ο σακχαρώδης διαβήτης.

Πρόσεξε τις Συνήθειες του Τρόπου Ζωής σου

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση του ουρικού οξέος σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα.

Δώσε έμφαση σε τρόφιμα χαμηλά σε πουρίνες, όπως τα φρούτα, τα περισσότερα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και την επαρκή κατανάλωση νερού.

Απόφυγε τρόφιμα υψηλά σε πουρίνες όπως τα λιπαρά κρέατα, τα εντόσθια, το κυνήγι και τα οστρακοειδή. Περιόρισε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, καθώς και την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Βάλε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σου και προσπάθησε να μειώσεις το άγχος.

Να συμβουλεύεσαι τον γιατρό σου

Ο γιατρός σου μπορεί να παρακολουθεί τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα σου, μέσω των εξετάσεων, να σε συμβουλέψει σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή, καθώς και για τη διάγνωση πιθανών κλινικών καταστάσεων που συνδέονται με την υπερουριχαιμία.

Μπορώ να σε βοηθήσω

Θα είναι χαρά μου να σε βοηθήσω να χτίσεις ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες και να μειώσεις το σωματικό σου βάρος, βελτιώνοντας την υγεία σου, είτε δια ζώσης στο γραφείο μου στο Παγκράτι, είτε εξ αποστάσεως (online). Ο σωστός συνδυασμός διατροφής, άσκησης και φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των συμπτωμάτων και να αντιμετωπίσει τις συννοσηρότητες που συνδέονται με την υπερουριχαιμία.

Αυξημένο Ουρικό Οξύ: 4 αντικαταστάσεις τροφίμων

Uric Acid FrontpageΈχεις αυξημένο ουρικό οξύ; Γνωρίζεις ότι οι αλλαγές στη διατροφή προτείνονται ως μέσο αντιμετώπισης της υπερουριχαιμίας; Κατέβασε δωρεάν το e-book που ετοίμασα για εσένα με 4 εύκολες αντικαταστάσεις τροφίμων που μπορούν να συμβάλουν στη μείωσή του.

  Ευχαριστούμε για την Εγγραφή

  Κατεβάστε το αρχείο σας πατώντας στο παρακάτω κουμπί!

  Θες να συζητήσουμε;

  Papachristos Dietitian Draft 02 Round

  Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email ή μήνυμα στο messenger. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση στο newsletter του Diaitologos  ή γίνε μέλος στο Facebook Page μου. Ακολούθησε με στο Instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο Youtube !

  Βιβλιογραφία

  Desideri et al. (2014). Is it time to revise the normal range of serum uric acid levels? Eur Rev Med Pharmacol Sci (18)9:1295-306.

  Ανδριανάκος, Α. (2016). Ουρική αρθρίτιδα. Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας. Retrieved from: http://www.elire.gr/info_det.php?di=16

  Mayo Clinic. (2020). Retrieved from: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897

  American College of Rheumatology. (2020). Retrieved from: https://www.rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Gout

  King et al. (2018). Uric Acid as a Cause of the Metabolic Syndrome. In A., Trevino-Becerra et K., Iseki (Eds.) Uric Acid in Chronic Kidney Disease. Contrib Nephrol (pp. 88-102).

  Richette P, Doherty M, Pascual E, et al. 2016 updated EULAR evidence-based recommendations for the management of gout. Ann Rheum Dis 2017;76(1):29–42.

  Khanna D, FitzGerald JD, Khanna PP, et al. 2012 American College of Rheumatology guidelines for management of gout part 1: Systematic non-pharmacologic and pharmacologic therapeutic approaches to hyperuricemia. Arthritis Care Res 2012;64(10):1431–46.

  British Dietetic Association, Dietitians Association of Australia, Dietitians of Canada. Gout evidence summary. PEN: Practice-based evidence in nutrition. Available at www.pennutrition.com/KnowledgePathway.aspx?kpid=195 6&trcatid=42&trid=3247

  Singh JA, Reddy SG, Kundukulam J, et al. Risk factors for gout and prevention: A systematic review of the literature. Curr Opin Rheumatol 2011 Mar;23(2):192–202.

  Bhana S. (2017). Gout. (2017).
  rheumatology.org/I-Am-A/Patient-Caregiver/Diseases-Conditions/Gout

  Fast facts about gout. (n.d.).
  niams.nih.gov/health-topics/gout

  Mayo Clinic Staff. (2018). Alcohol: If you drink, keep it moderate.
  mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/alcohol/art-20044551

  Mayo Clinic Staff. (2018). Gout.
  mayoclinic.org/diseases-conditions/gout/symptoms-causes/syc-20372897

  Neogi T, et al. (2014). Alcohol quantity and type on risk of recurrent gout attacks: An internet-based case-crossover study. DOI: 10.1016/j.amjmed.2013.12.019

  Towiwat P, et al. (2015). The association of vitamin C, alcohol, coffee, tea, milk and yogurt with uric acid and gout. DOI:  10.1111/1756-185X.12622

  Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;

  close
  Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε αποτελέσματα.
  Scroll To Top
  Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.