Νερό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την διατροφική του αξία! [ΟΔΗΓΟΣ]

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Ποια είναι τα οφέλη του νερού και της ενυδάτωσης για τον οργανισμό μας;

Αναμφισβήτητα το νερό αποτελεί απαραίτητο συστατικό όλων των ζωντανών οργανισμών. Η σημασία του γίνεται ακόμη πιο εύκολα αντιληπτή αν αναλογιστούμε πως το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από 60% νερό!

Ως εκ τούτου, έχει χαρακτηριστεί ως λίκνο της ζωής, διότι είναι απαραίτητο σε όλες τις βιοχημικές διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο σώμα μας. Πάμε μαζί να δούμε μερικές από αυτές.

Η επαρκής ενυδάτωση βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό:

 • να ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος
 • να μεταφέρει τα θρεπτικά συστατικά στους ιστούς του σώματος
 • να αποβάλλει τα παραπροϊόντα του μεταβολισμού
 • να επιτελεί καλύτερα την πέψη τον τροφών
 • να διατηρεί την υγεία των αρθρώσεων

Κι αν δυσκολεύεσαι να κατανοήσεις επακριβώς την κάθε λειτουργία που σου περιγράφω παραπάνω, αρκεί να θυμάσαι ότι αποτελεί συστατικό «κλειδί» για να έχεις καλύτερη ποιότητα ζωής συνολικά!

Νερό & Απώλεια Βάρους

Αυξάνοντας την κατανάλωση του νερού μπορεί να σε βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Το νερό λίγο πριν τα γεύματα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο, καθώς μπορεί να προάγει τα συναισθήματα της πληρότητας και να μειώσει την όρεξη.

Μια μελέτη σε 24 άτομα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500 ml νερού πριν από το πρωινό μείωσε τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώθηκαν κατά 13%

Συμβουλή:

να καταναλώνετε και την επαρκή ποσότητα φυτικών ινών στα γεύματα σας και τα σνακ για να βοηθήσει η κατανάλωση του νερού στην πληρότητα, οπότε ΝΑΙ στα τρόφιμα ολικής άλεσης (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά ολικής άλεσης κα.) και στις σαλάτες.

Νερό & Υγεία του Δέρματος

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις το δέρμα σου εύκαμπτο και λείο.

Για παράδειγμα, μια μελέτη με διάρκεια ενός μήνα σε 49 άτομα κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι η αύξηση της πρόσληψης νερού κατά 2 λίτρα την ημέρα, βελτίωσε την ενυδάτωση του δέρματος, ειδικά σε εκείνους που έπιναν συνήθως κάτω από 3,2 λίτρα νερού ημερησίως.

Μία επισκόπηση έξι μελετών διαπίστωσε ότι η αυξημένη πρόσληψη νερού μείωσε την ξηρότητα και την τραχύτητα, αύξησε την ελαστικότητα του δέρματος και την ενυδάτωση.

Άλλα οφέλη

Η κατανάλωση περισσότερου νερού μπορεί να προσφέρει και άλλα οφέλη.

Αυξημένη κανονικότητα

Πολλές μελέτες συσχετίζουν τη χαμηλή πρόσληψη νερού με μεγαλύτερο κίνδυνο δυσκοιλιότητας. Ως εκ τούτου, η κατανάλωση περισσότερων υδάτων μπορεί να προάγει τις κινήσεις του εντέρου.

Πρόληψη πέτρας των νεφρών

Μια ανασκόπηση των εννέα μελετών έδεσε την υψηλότερη πρόσληψη υγρών σε χαμηλότερο κίνδυνο πετρών στα νεφρά.

Ανακούφιση κεφαλαλγίας

Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση περισσότερου ύδατος μπορεί να ανακουφίσει τους πονοκεφάλους που προκαλούνται από την αφυδάτωση ή την απώλεια υγρών.

Βελτίωση της διάθεσης

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση, η αύξηση της πρόσληψης νερού μπορεί να βοηθήσει τόσο τη λειτουργία του εγκεφάλου όσο και τη διάθεση, ειδικά σε παιδιά και ηλικιωμένους ενήλικες.

Ενισχυμένη αθλητική ικανότητα

Ενώ η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την απόδοση της άσκησης, η αναπλήρωση των υγρών μετά τη σωματική άσκηση μπορεί να αυξήσει την αντοχή και να μειώσει την επαγόμενη από άσκηση βλάβη του DNA.

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά του νερού;

Όπως ήδη γνωρίζεις το νερό δεν περιέχει μακροθρεπτικά συστατικά, άρα δεν αποδίδει καθόλου θερμίδες. Ωστόσο, περιέχει κάποια μικροθρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα ένα ποτήρι νερό 240ml περιέχει:

 • 24mg ασβεστίου
 • 5mg μαγνησίου και
 • 5mg καλίου

Πόσο νερό πρέπει να πίνεις;

Σημαντική ερώτηση, της οποίας η απάντηση έχει αρκετές παραμέτρους!

Ίσως έχεις ακούσει ότι στόχος είναι η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα. Πόσο πραγματικά πρέπει να πίνεις, είναι πιο εξατομικευμένο από όσο νομίζεις.

Συστάσεις νερού

Ενώ ο κανόνας των οκτώ ποτηριών είναι ένα καλό ξεκίνημα, δεν βασίζεται σε σταθερές, καλά ερευνημένες πληροφορίες.

Το σωματικό βάρος αποτελείται από 60% νερό. Κάθε σύστημα στο σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει. Η συνιστώμενη πρόσληψη βασίζεται σε παράγοντες όπως το φύλο, η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας και άλλα, όπως η εγκυμοσύνη έγκυος ή ο θηλασμός.

Δημογραφικά

Ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα νερού  (από ποτά)

Παιδιά 4–8 χρονών

5 ποτήρια

Παιδιά 9–13 χρονών

7-8 ποτήρια

Παιδιά 14–18 χρονών

8-11 ποτήρια

Άντρες 19 χρονών και άνω

13 ποτήρια

Γυναίκες, 19 χρονών και άνω

9 ποτήρια

Έγκυες γυναίκες

10 ποτήρια

Θηλάζουσες γυναίκες

13 ποτήρια

Άλλες εκτιμήσεις

Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πιείς περισσότερο νερό εάν ζεις σε ένα ζεστό κλίμα, ασκείσαι συχνά ή έχεις πυρετό, διάρροια ή έμετο.

 • Πρόσθεσε επιπλέον 1,5 έως 2,5 κούπες νερό κάθε μέρα, αν ασκείσαι. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσεις ακόμη περισσότερα, αν η άσκηση διαρκεί περισσότερο από μία ώρα.
 • Μπορεί να χρειαστείς περισσότερο νερό αν ζεις σε ένα ζεστό κλίμα.
 • Εάν ζείτε σε υψόμετρο άνω των 8.200 ποδιών πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, ίσως χρειαστεί να καταναλώσεις περισσότερο.
 • Όταν έχεις πυρετό, έμετο ή διάρροια, το σώμα σου χάνει περισσότερα υγρά από το συνηθισμένο, γι’ αυτό πίνε περισσότερο νερό. Ο γιατρός μπορεί ακόμη και να σου συστήσει λήψη ποτών με ηλεκτρολύτες για να διατηρήσει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών πιο σταθερή.

Αφυδάτωση, ποιους κινδύνους ενέχει;

Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν το σώμα χάνει περισσότερο νερό ή υγρά από αυτό που χρειάζεται. Η αφυδάτωση έχει δυσμενείς συνέπειες για τον οργανισμό, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με το βαθμό της έλλειψης νερού.

Τα ποσοστά ωστόσο, μιλούν από μόνα τους, πιο συγκεκριμένα:

 • Απώλεια υγρών στο 1% του σωματικού βάρους επηρεάζει τη θερμορρύθμιση δημιουργεί το αίσθημα της δίψας.
 • Σε απώλεια υγρών 2% η δίψα αυξάνεται, εμφανίζεται δυσφορία και απώλεια της όρεξης.
 • Στο 3% περίπου κάνει την εμφάνισή της η ξηροστομία.
 • Όταν η απώλεια υγρών φτάσει το 4% του σωματικού βάρους, παρατηρείται μείωση στην ικανότητα εργασίας κατά 20-30%, ενώ στη συνέχεια στο 5% εμφανίζεται κεφαλαλγία.
 • Μία απώλεια 10% του νερού του σώματος μέσω της αφυδάτωσης είναι απειλητική για τη ζωή.

Πέραν αυτού όμως, η αφυδάτωση σχετίζεται και με την εμφάνιση παθήσεων, όπως η νεφρολιθίαση. Ειδικότερα, έχει βρεθεί ότι τα περιστατικά νεφρολιθίασης λόγω ανεπαρκούς ενυδάτωσης, αλλά και αύξησης της παχυσαρκίας αυξάνονται παγκοσμίως. Αντίθετα, η αύξηση της πρόσληψης υγρών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης νεφρολιθίασης.

Υπονατριαιμία

Η κατανάλωση υπερβολικού νερού μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία. Όταν πίνεις πολύ, το επιπλέον νερό μπορεί να αραιώσει τους ηλεκτρολύτες στο αίμα. Τα επίπεδα νατρίου μειώνονται και μπορούν να οδηγήσουν σε αυτό που ονομάζεται υπονατριαιμία.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • σύγχυση
 • πονοκέφαλο
 • κούραση
 • ναυτία ή έμετο
 • ευερεθιστότητα
 • μυϊκούς σπασμούς, κράμπες ή αδυναμία
 • επιληπτικές κρίσεις
 • κώμα

Η υπονατριαιμία από την κατανάλωση νερού είναι ασυνήθιστη. Τα άτομα με χαμηλό ανάστημα και  τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή την κατάσταση. Επίσης, τα δραστήρια άτομα, όπως δρομείς μαραθωνίου, που πίνουν μεγάλες ποσότητες νερού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ενυδάτωση, πώς να την ενισχύσεις;

Προκειμένου να αυξήσεις την ενυδάτωσή σου, ακολούθησε από σήμερα κιόλας τα παρακάτω σύντομα tips:

 • Ξεκίνησε τη μέρα καταναλώνοντας ένα ποτήρι νερό.
 • Κατανάλωσε νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας πριν διψάσεις, όταν διψάσεις είναι ήδη αργά.
 • Έχε πάντα μαζί σου ένα μπουκάλι νερό π.χ. στην τσάντα σου, προσπαθώντας να πίνεις όσο πιο συχνά μπορείς.
 • Ξεκίνησε τα γεύματά σου με ένα ποτήρι νερό.
 • Συνόδευσε τον καφέ, αλλά και τα ενδιάμεσα σνακ με νερό.
 • Αν γυμνάζεσαι, φρόντισε να καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες νερού πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το τέλος της άσκησης.

Διατροφική Συμβουλή:

μαζί με τα αποξηραμένα φρούτα πιες και ένα ποτήρι νερό για να μην χάσεις το νέρο που έχει αφαιρεθεί από το φρούτο αλλά και να κερδίσεις περισσότερη πληρότητα!

Υπάρχουν μερικά ακόμα σημαντικά πράγματα που πρέπει να αναφερθούν για την ενυδάτωση, αλλά επηρεάζουν μικρότερο αριθμό ατόμων.

 1. Το αντανακλαστικό της δίψας εξασθενεί με την ηλικία, οπότε οι ηλικιωμένοι έχουν αυξημένο κίνδυνο για αφυδάτωση.
 2. Εκτεταμένο αίσθημα δίψας και διούρηση είναι προειδοποιητικά σημάδια για σακχαρώδη διαβήτη.
 3. Όσοι εμπλέκονται με έντονη, παρατεταμένη άσκηση ή βρίσκονται σε περιοχές ξηρές και με υψηλή θερμοκρασία, χρειάζονται περισσότερα υγρά για να είναι επαρκώς ενυδατωμένοι.
 4. Όταν ιδρώνεις πολύ, μαζί με τα υγρά πρέπει να αναπληρώνεις και το νάτριο και το κάλιο, ώστε να αποφευχθεί η υπονατριαιμία.

Tip!

Ένας γενικός κανόνας: αν πηγαίνετε τουαλέτα συχνά και αν τα ούρα σας είναι ανοιχτόχρωμα τότε μάλλον όλα πάνε καλά!

Διαβάστε Επίσης: Κατακράτηση Υγρών 

Diagramma Ourwn Me Logo

Το νερό είναι το μοναδικό μέσο ενυδάτωσης;

Όπως ήδη σου ανέφερα παραπάνω, το νερό δεν αποτελεί το μόνο μέσο ενυδάτωσης! Τα τρόφιμα, αλλά και τα ροφήματα που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα, αποτελούν επίσης ένα μέσο ενυδάτωσης. Πιο συγκεκριμένα παραδείγματα:

 • Ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι, το γάλα και οι χυμοί φρούτων έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και αποτελούν καλές πηγές ενυδάτωσης μέσα στη μέρα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τον καφέ. Εάν επιλέξεις το ρόφημα του καφέ σου σκέτο, χωρίς δηλαδή προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος, θα κερδίσεις την ενυδάτωση, χωρίς να επιβαρύνεσαι με επιπλέον θερμίδες!
 • Ακόμη, τα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα οι σούπες, αποτελούν ένα μέσο ενυδάτωσης. Εδώ είναι καλό να θυμάσαι και τη θρεπτική αξία του πιάτου που θα διαλέξεις. Η επιλογή επομένως, μίας σούπας λαχανικών ή ψαριού έχει να σου προσφέρει -πέρα από ενυδάτωση- βιταμίνες, φυτικές ίνες και ιχνοστοιχεία από τα λαχανικά ή καλά και απαραίτητα ακόρεστα λιπαρά από τα ψάρια, συγκριτικά με μία σούπα κρέατος που έχει μεγαλύτερη ποσότητα κορεσμένων «κακών» λιπαρών.
 • Επίσης, τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά αποτελούνται από περίπου 90% νερό γεγονός που τα καθιστά χρήσιμα και ευχάριστα «εργαλεία» ενυδάτωσης.
 • Τέλος, μπορεί να σε εκπλήξω, αλλά και κάποιες επιλογές γλυκού, όπως το ζελέ φρούτων, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να συνεισφέρουν στην ενυδάτωσή σου.

Ποια τρόφιμα περιέχουν το περισσότερο νερό;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, νερό προσλαμβάνουμε και από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά. Στον πίνακα που ακολουθεί δες την Περιεκτικότητα (%) Νερού στα τρόφιμα.

Τρόφιμο

Περιεκτικότητα σε Νερό

Μη αλκοολούχα ποτά

90%-100%

Γάλα, Χυμοί Φρούτων

85%-90%

Μπύρα, Κρασί

85%-95%

Απεσταγμένα ποτά

60%-70%

Σούπες

80%-95%

Φρούτα & Λαχανικά

80%-95%

Γιαούρτι

75%-85%

Παγωτό

60%-65%

Πηγή: European Hydration Institute

Χρειάζεσαι νερό μόνο όταν διψάς;

Θυμάσαι το νερό μόνο όταν αισθάνεσαι δίψα; Εάν πιείς νερό μόνο όταν διψάσεις, τότε το πιο πιθανό είναι να μην λάβεις την ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά ο οργανισμός σου. Στο σημείο αυτό θα σου δώσω δύο σύντομα παραδείγματα για να το καταλάβεις καλύτερα.

 • Μπορεί να καταναλώσεις κάποιο παγωμένο αλκοολούχο ρόφημα, το οποίο θα σε δροσίσει και θα κατευνάσει το αίσθημα της δίψας. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως προσέλαβες την απαραίτητη ποσότητα υγρών.
 • Ή ακόμα, το καλοκαίρι που μπαίνεις στη θάλασσα και νιώθεις να δροσίζεσαι, μπορεί να αμελείς την κατανάλωση νερού, που ο οργανισμός χρειάζεται πολύ, περισσότερο λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, αλλά και της έκθεσής στον ήλιο!

Εμφιαλωμένο Νερό

Αρχικά, προτίμησε  «φυσικό μεταλλικό νερό» , έναντι του «επιτραπέζιου» και του νερού «πηγής», το οποίο είναι μικροβιολογικά κατάλληλο για πόση και προέρχεται από φυσικές πηγές ή τεχνητές εξόδους μιας πηγής. Επιπλέον, βεβαιώσου πως στην φιάλη του νερού αναγράφονται η πηγή υδροληψίας, ο τόπος εκμετάλλευσης της πηγής, η σύσταση και η χημική ανάλυση και ιδιαίτερα η ημερομηνία εμφιάλωσης και λήξης του νερού. Βεβαιώσου πως η φιάλη είναι σφραγισμένη και δεν έχει υποστεί κάποια αλλοίωση.

Παράλληλα, φρόντισε να φυλάσσεται η φιάλη στο ψυγείο ή σε δροσερό μέρος, το οποίο δεν έρχεται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Μην ξεχάσεις να σκουπίσεις το στόμιο πριν καταναλώσεις το περιεχόμενο της φιάλης.

Εμφιαλωμένο ή νερό βρύσης;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτή δεν είναι τόσο απλή όσο φαντάζεσαι. Καμία από τις επιλογές δεν είναι εγγενώς ασφαλέστερη από την άλλη. Τόσο το εμφιαλωμένο, όσο και το νερό βρύσης, ελέγχονται από τους αρμόδιους μηχανισμούς για την ασφάλεια τους. Άρα, μπορούμε να πούμε πως και οι δύο επιλογές είναι ασφαλείς. Ωστόσο, αν επιθυμείς μπορείς να προμηθευτείς κάποιο φίλτρο νερού, ώστε να εξασφαλίσεις ακόμη καλύτερη ποιότητα νερού στο σπίτι. Σε κάθε περίπτωση φρόντισε να αποθηκεύεις το νερό βρύσης στο ψυγείο σε γυάλινη φιάλη.

Ανθρακούχο Νερό, τι πρέπει να γνωρίζεις;

Το ανθρακούχο νερό είναι το νερό που έχει εγχυθεί με διοξείδιο του άνθρακα υπό πίεση. Αυτό παράγει ένα αφρώδες ποτό που είναι επίσης γνωστό ως αφρώδες νερό, club σόδα, νερό σόδας. Στα ανθρακούχα νερά συνήθως προστίθεται αλάτι για να βελτιώσουν τη γεύση τους. Μερικές φορές περιλαμβάνονται και μικρές ποσότητες άλλων μετάλλων.

Τα φυσικά αφρώδη μεταλλικά νερά, όπως το Perrier και το San Pellegrino, είναι διαφορετικά. Αυτά τα νερά προέρχονται από μια μεταλλική πηγή και τείνουν να περιέχουν μέταλλα και ενώσεις θείου. Συχνά επίσης είναι ανθρακούχα. Το Tonic νερό είναι μια μορφή ανθρακούχου νερού που περιέχει μια πικρή ένωση που ονομάζεται κινίνη, μαζί με ζάχαρη ή σιρόπι καλαμποκιού υψηλής φρουκτόζης.

Το ανθρακούχο νερό είναι όξινο

Το διοξείδιο του άνθρακα και το νερό αντιδρούν χημικά για να παράγουν ένα ασθενές οξύ που έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει τους ίδιους υποδοχείς νεύρων στο στόμα, όπως η μουστάρδα. Αυτό προκαλεί μια αίσθηση καυτερού που μπορεί να είναι τόσο ερεθιστική, όσο και ευχάριστη.

Το pH του ανθρακούχου νερού είναι 3-4, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ελαφρώς όξινο. Ωστόσο, το να πιείς ένα όξινο ποτό, όπως το ανθρακούχο νερό δεν κάνει το σώμα πιο όξινο. Τα νεφρά και οι πνεύμονες απομακρύνουν το υπερβολικό διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό κρατά το αίμα σε ένα ελαφρώς αλκαλικό pH 7,35-7,45 ανεξάρτητα από το τι τρως ή πίνεις.

Επηρεάζει την οδοντική υγεία;

Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για το ανθρακούχο νερό είναι η επίδρασή του στα δόντια, καθώς το σμάλτο είναι άμεσα εκτεθειμένο σε οξύ.

Υπάρχουν ελάχιστες έρευνες σχετικά με αυτό το θέμα, αλλά μια μελέτη διαπίστωσε ότι το αφρώδες μεταλλικό νερό βλάπτει το σμάλτο μόνο ελαφρώς περισσότερο από το νερό. Επιπλέον, το μεταλλικό νερό ήταν 100 φορές λιγότερο επιβλαβές από ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό.

Μια ανασκόπηση πολλών μελετών διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός ζάχαρης και ανθρακούχου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή οδοντική αποσύνθεση.

Αν ανησυχείς παρόλα αυτά για την υγεία των δοντιών σου, δοκίμασε να πιείς το ανθρακούχο νερό με ένα γεύμα ή να ξεπλύνεις το στόμα σου με καθαρό νερό, μετά την κατανάλωσή του.

Ανθρακούχο Νερό & Πέψη

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να ωφελήσει την πεπτική σου υγεία με διάφορους τρόπους.

Βελτίωση ικανότητας κατάποσης

Μελέτες υποδηλώνουν ότι το αφρώδες νερό μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα κατάποσης τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους ενήλικες.

Σε μία μελέτη, ζητήθηκε από 16 υγιείς ανθρώπους να καταπιούν επανειλημμένα διαφορετικά υγρά. Το ανθρακούχο νερό έδειξε την ισχυρότερη ικανότητα να διεγείρει τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την κατάποση.

Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός της ψυχρής θερμοκρασίας και της ενανθράκωσης ενίσχυσε αυτά τα ευεργετικά αποτελέσματα.

Σε μια μελέτη σε 72 άτομα που ένιωσαν μια επίμονη ανάγκη να «καθαρίσουν» τους λαιμούς τους, η κατανάλωση παγωμένου ανθρακούχου νερού οδήγησε σε βελτίωση στο 63% των συμμετεχόντων. Αυτοί που είχαν σε μεγαλύτερη συχνότητα σοβαρά συμπτώματα παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανακούφιση.

Ενίσχυση της πληρότητας

Το ανθρακούχο νερό μπορεί επίσης να επεκτείνει τα συναισθήματα πληρότητας μετά τα γεύματα σε μεγαλύτερο βαθμό από το απλό νερό.

Το αφρώδες νερό μπορεί να βοηθήσει τα τρόφιμα να παραμείνουν στο στομάχι σας περισσότερο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αίσθηση πληρότητας.

Σε μια ελεγχόμενη μελέτη σε 19 υγιείς νεαρές γυναίκες, οι βαθμολογίες πληρότητας ήταν υψηλότερες, αφού οι συμμετέχοντες έπιναν 250 ml σόδα, σε σύγκριση με το  πόσιμο νερό.

Ωστόσο, απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την επιβεβαίωση αυτών των αποτελεσμάτων.

Ανακούφιση της δυσκοιλιότητας

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν δυσκοιλιότητα μπορεί να διαπιστώσουν ότι η κατανάλωση αφρώδους νερού βοηθάει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Σε μια μελέτη διάρκειας 2 εβδομάδων σε 40 μεγαλύτερα άτομα που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, η μέση συχνότητα εμφάνισης κινητικότητας του εντέρου σχεδόν διπλασιάστηκε στην ομάδα που έπινε ανθρακούχο νερό, σε σύγκριση με την ομάδα που έπιναν νερό βρύσης.

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες ανέφεραν μείωση κατά 58% των συμπτωμάτων δυσκοιλιότητας.

Ανακούφιση Δυσπεψίας

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι το αφρώδες νερό μπορεί να βελτιώσει άλλα συμπτώματα δυσπεψίας, συμπεριλαμβανομένου του πόνου στο στομάχι.

Μια ελεγχόμενη μελέτη εξέτασε 21 άτομα με χρόνια πεπτικά προβλήματα. Μετά από 15 ημέρες, όσοι έπιναν ανθρακούχο νερό γνώρισαν σημαντικές βελτιώσεις στα πεπτικά συμπτώματα, τη δυσκοιλιότητα και την εκκένωση της χοληδόχου κύστης.

Επηρεάζει την υγεία των οστών;

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ανθρακούχα ποτά είναι κακά για τα οστά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε οξύ. Ωστόσο, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η ενανθράκωση δεν είναι υπεύθυνη.

Η κατανάλωση ανθρακούχων ποτών τύπου Cola μπορεί να βλάψει την υγεία των οστών, αλλά το απλό αφρώδες νερό φαίνεται να έχει ουδέτερο ή θετικό αποτέλεσμα.

Υγεία της καρδιάς

Η έρευνα δείχνει ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς, αν και τα στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα.

Το ανθρακούχο νερό μπορεί να έχει ευεργετικές επιδράσεις στη χοληστερόλη, τη φλεγμονή και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας πιθανώς τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

Συμπερασματικά

Από όσα σου ανέφερα παραπάνω, σίγουρα θα κατάλαβες γιατί το νερό χαρακτηρίζεται ως απαραίτητο στοιχείο για την επιβίωση. Η επαρκής ενυδάτωση μέσα στη μέρα σου, προλαμβάνει καταστάσεις αφυδάτωσης και τα ανεπιθύμητα συμπτώματα αυτής.

Θες να συζητήσουμε;

Papachristos Dietitian Draft 02 RoundΈχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email ή μήνυμα στο messenger. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση στο newsletter του Diaitologos  ή γίνε μέλος στο Facebook Page μου. Ακολούθησε με στο Instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο Youtube !
Βιβλιογραφία

Anon, (2018). Guidelines for Adequate Water Intake : A Public Health RationaleProceedings from EFBW Symposium. Available at: http://www.efbw.org/fileadmin/EFBW_GuidelinesforAdequateWaterIntake.pdf [Accessed 27 Apr. 2018].

Centers for Disease Control and Prevention. (2018). Plain Water, the Healthier Choice. Available at: https://www.cdc.gov/nutrition/data-statistics/plain-water-the-healthier-choice.html [Accessed 27 Apr. 2018].

Cdc.gov. (2018). Water & Nutrition | Drinking Water | Healthy Water | CDC. Available at: https://www.cdc.gov/healthywater/drinking/nutrition/index.html [Accessed 27 Apr. 2018].

Ruxton CH, Hart VA. Black tea is not significantly different from water in the maintenance of normal hydration in human subjects: results from a randomised controlled trial. Br J Nutr. 2011 Aug;106(4):588-95.

Armstrong LE, Pumerantz AC, Roti MW, Judelson DA, Watson G, Dias JC, Sokmen B, Casa DJ, Maresh CM, Lieberman H, Kellogg M. Fluid, electrolyte, and renal indices of hydration during 11 days of controlled caffeine consumption. Int J Sport Nutr Exerc Metab. 2005 Jun;15(3):252-65.

Grandjean AC, Reimers KJ, Bannick KE, Haven MC. The effect of caffeinated, non-caffeinated, caloric and non-caloric beverages on hydration. J Am Coll Nutr. 2000 Oct;19(5):591-600.

Kavouras SA. Assessing hydration status. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2002 Sep;5(5):519-24

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;

close
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε αποτελέσματα.
Scroll To Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.