Σπλαχνικό Λίπος, γιατί είναι σημαντικό;

Αρθρογράφος Πάρης Παπαχρήστος

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Αναρωτιέστε τι είναι το σπλαχνικό λίπος και γιατί είναι καλό να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα; Δείτε την απάντηση στο βίντεο που ακολουθεί.

Η μείωση υπερβάλλοντος λίπους είναι σίγουρα σημαντική. Ωστόσο, η απώλεια σπλαχνικού λίπους, δηλαδή του λίπους που εναποτίθεται ανάμεσα στα ζωτικά όργανα ειναί ακόμη πιο σημαντική.

Το σπλαχνικό λίπος θεωρείται πιο επικίνδυνο από το υποδόριο και μάλιστα υπάρχει πιθανότητα ένα άτομο που έχει βάρος μέσα στα φυσιολογικά επίπεδα αλλά κάνει καθιστική ζωή, να έχει αυξημένο σπλαχνικό λίπος

Έρευνες δείχνουν ότι άτομο με υπερβάλλον σπλαχνικό λίπος είναι πιο πιθανόν να εμφανίσει:

  • στεφανιαία νόσο
  • εγκεφαλικό
  • σακχαρώδη διαβήτη
  • υπέρταση

Η καθιστική εργασία ή χαμηλή φυσική δραστηριότητα, το κάπνισμα και το αλκοόλ αυξάνουν το σπλαχνικό λίπος. Το στρες επίσης μπορεί να είναι παράγοντας που αυξάνει το σπλαχνικό λίπος.

Splaxniko Lipos 1

Πώς θα πετύχετε μείωση σπλαχνικού λίπους;

Μην ανησυχείτε όμως ή μείωση του σωματικού βάρους οδηγεί σε μείωση του σπλαχνικού λίπους αντίστοιχα. Βέβαια, η μείωση του σπλαχνικού λίπους δεν είναι εύκολη, γιατί είναι πιο δύσκολη η απομάκρυνση του από τους ιστούς. Το συκώτι μεταβολίζει το σπλαχνικό λίπος και αφήνει στην κυκλοφορία την LDL (κακή) Χοληστερόλη, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία των αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες. Η απώλεια βάρους με τη σωστή διατροφή και βάζοντας την άσκηση στη ζωή σας, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων του σπλαχνικού λίπους.

Να θυμάστε! Ακόμη και μία μικρή απώλεια βάρους μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την υγεία σας.

Θες να συζητήσουμε;

Papachristos Dietitian Draft 02 RoundΈχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email ή μήνυμα στο messenger. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση στο newsletter του Diaitologos  ή γίνε μέλος στο Facebook Page μου. Ακολούθησε με στο Instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο Youtube !

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;

close
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε αποτελέσματα.
Scroll To Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.