Καραντίνα: Διατροφική ευκαιρία ή Χάος;

Αρθρογράφος Πάρης Παπαχρήστος

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις κι έχουν έρθει τα πάνω κάτω στην καθημερινότητα όλων. Ο καιρός επιτάσσει να βρίσκουμε νέους τρόπους για να λειτουργούμε, πιθανόν και να κάνουμε εντελώς νέα πράγματα. Γι’ αυτό κι εγώ έπειτα από μερικές εβδομάδες που είχαμε να οργανωθούμε και να βρούμε τα πατήματά μας στη νέα αυτή καθημερινότητα, την περίοδο της καραντίνας, έχω λοιπόν συγκεντρώσει στο email αυτό ό,τι χρειάζεσαι για να θέσεις τους δικούς σου διατροφικούς στόχους.

Διάβασε επίσης το άρθρο: Πως θα πετύχεις τους Διατροφικούς σου στόχους;

Και είμαι σίγουρος ότι πολλοί σκέφτεστε «Διατροφικούς στόχους; Ποιος έχει ψυχολογία και μυαλό γι’ αυτά τώρα;». Το ακούω συχνά κι από πελάτες μου το ερώτημα αυτό. Κι όμως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου και στη διατροφή σου, να φροντίσεις εσένα και την οικογένειά σου. Πάμε να δούμε γιατί;

Διατροφικοί στόχοι στην Καραντίνα

Θα σου κάνω μία σύντομη ερώτηση: Ποιο είναι το εμπόδιο που σε είχε κρατήσει μακριά από το να δεις πρόοδο στη διατροφή σου στο παρελθόν;

Μήπως ήσουν πολύ απασχολημένος/-η με τα εργασιακά deadlines; Είχες υπερβολική πίεση κι ελάχιστο χρόνο; Αυτοί πιστεύω αντιπροσωπεύουν κάποιους από τους λόγους που πάγωνες τη στρατηγική σου στη διατροφή. Και πλέον έχεις χρόνο για εσένα, μένεις στο σπίτι– κάτι που έχει τα καλά του, αλλά έχει και κάποια αρνητικά.

Ξεκινάω με τα θετικά

Είσαι στο σπίτι σε καραντίνα, άρα μπορείς να αφιερώσεις χρόνο σε θρεπτικές διατροφικές επιλογές που θα μαγειρέψεις ο ίδιος, μπορείς να πιεις το περισσότερο νερό που πάντα μου έλεγες ότι δεν προλαβαίνεις ή ότι ξεχνάς, μπορείς να φτιάξεις τα ντουλάπια της κουζίνας σου, μπορείς να ελέγξεις τις επιλογές σου.

Ποια είναι τα αρνητικά;

Η υπερβολική έκθεση στα ντουλάπια της κουζίνας ενδέχεται να φέρνουν στο μυαλό σου το φαγητό πιο συχνά απ’ ότι παλιότερα, ενώ οι περισσότερες ώρες στο σπίτι μπορεί να μειώνουν την κίνησή σου και να αυξάνουν το λεγόμενο συναισθηματικό φαγητό.

Λιγούρα ή Πείνα;

Αιώνιο ερώτημα! Μήπως συχνά επικαλείσαι τον όρο «στρες ή άγχος» για να βουτήξεις σε ένα αγαπημένο σου σοκολατένιο γλυκό; Θα σου δώσω τη λύση εδώ με δύο διαφορετικούς τρόπους.

Πώς να ξεκινήσεις…

Πρώτον, δοκίμασε να αντικαταστήσεις τη λέξη άγχος με τη λέξη πρόκληση. Για τους περισσότερους από εμάς, η λέξη «άγχος ή στρες» έχει μια αρνητική, ακόμη και καταστροφική προσέγγιση. Και όταν την ακούμε ενισχύεται η αίσθηση του πεπρωμένου μας που δεν μπορούμε να ξεφύγουμε.

Από την άλλη πλευρά, οι προκλήσεις έχουν τη δύναμη να σε ενεργοποιήσουν. Μπορεί να σε «αναγκάσουν» να ανακαλύψεις δυνατά σημεία και ταλέντα που ποτέ δεν είχες σκεφτεί. Φυσικά και οι προκλήσεις μπορεί να είναι δύσκολες ή να εμπεριέχουν λύπη, να σε κάνουν να αισθάνεσαι ανησυχία. Το παραδέχομαι.

Αλλά μπορούμε να εργαστούμε με αυτά τα συναισθήματα (και τις απαντήσεις τους σε αυτά) πολύ πιο αποτελεσματικά, εάν τα συγκεκριμενοποιήσουμε.

Και τώρα πάμε να δούμε το παράδειγμα που αναφέρω και στην αρχή, λιγούρα ή πείνα;

Αντί να λες ότι είσαι αγχωμένος και να κάνεις μακροβούτι στη σοκολάτα, δες αν μπορείς να είσαι πιο συγκεκριμένος. Έχεις λιγούρα; Ποια είναι τα συναισθήματά σου;

Εάν είσαι νηστικός πάνω από 3 ώρες τότε πιθανότατα να πεινάς πραγματικά και φυσικά μπορείς να διαλέξεις κάτι πιο θρεπτικό, αντί της σοκολάτας, που θα σε κρατήσει χορτάτο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα –για παράδειγμα μία αγαπημένη μου επιλογή είναι αποξηραμένα φρούτα μαζί με μία χούφτα ξηρών καρπών.

Εάν όμως έχεις καταναλώσει κάποιο γεύμα πρόσφατα, τότε μάλλον μιλάμε για «λιγούρα» και ίσως θα χρειαστεί να απεστιάσεις για λίγο από το φαγητό με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, παίρνοντας τηλέφωνο κάποιον δικό σου για παράδειγμα.

«Αν δεν είσαι σε δίαιτα είσαι εκτός ελέγχου;»

Άλλη μία νοοτροπία που συναντάω αρκετά συχνά είναι αυτή του «άσπρο-μαύρο». Κάτι που ενισχύεται κι από τα συναισθήματά μας, ειδικά αυτό το διάστημα που είμαστε πιο ευάλωτοι ψυχολογικά.

Σου έχει τύχει όταν δεν ακολουθείς κάποιο πλάνο διατροφής, να θεωρείς ότι είσαι εκτός ελέγχου; Βλέπεις επικρατεί η αντίληψη ότι όταν κάνουμε δίαιτα τα κάνουμε όλα σωστά ή το αντίθετο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένας από εμάς δεν είναι τέλειος, ούτε η διατροφή μας μπορεί να είναι τέλεια.

Μήπως η λογική αυτή αποτελεί μια δικαιολογία προς τον εαυτό σου ώστε να εγκαταλείψεις την προσπάθεια, αντί να αναλάβεις την ευθύνη για τις επιλογές που κάνεις καθημερινά;

Πώς θα απαντήσετε σε αυτή τη νοοτροπία;

Εάν σκεφτείς ότι είσαι «Ένα έργο σε εξέλιξη». Η αλήθεια είναι ότι ως άνθρωποι εξελισσόμαστε συνεχώς. Έτσι και οι στόχοι μας μεταβάλλονται.

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ότι και οι συνθήκες ζωής αλλάζουν αλλά και το σώμα μας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Αυτό που λειτουργεί τώρα, δεν μπορεί να λειτουργεί για πάντα. Αλλά οφείλεις να προσαρμόζεσαι και να υιοθετείς τις αλλαγές αυτές. Το ίδιο πρέπει να κάνεις τώρα που είσαι σε καραντίνα.

Αποδέξου τον εαυτό σου όπως είναι και θυμήσου ότι η ζωή δεν θα ξεκινήσει όταν βγούμε από την καραντίνα. Η ζωή συνεχίζεται και μέσα στο σπίτι μας και οφείλουμε όλοι μας να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να πηγαίνουμε μαζί με την εξέλιξη των πραγμάτων, όσο κι αν μας τρομάζει το μέλλον.

Υπάρχουν λύσεις για όλους τους διατροφικούς προβληματισμούς σου. Και μπορούμε να τις βρούμε μαζί. Άλλωστε, δεν θα ήθελες να βγεις από την περίοδο αυτή που διανύουμε με καλύτερη διατροφική συμπεριφορά;

Υπάρχει η δυνατότητα να τα λέμε διαδικτυακά

Οι εξ’ αποστάσεως συνεδρίες ακολουθούν τη λογική και τη μεθοδολογία των συνεδριών δια ζώσης, είναι κάτι που έχω χτίσει με χρόνια εμπειρίας αλλά και με τις πολλές δυνατότητες που μας δίνει πλέον το διαδίκτυο.

Μάθε για την Υπηρεσία: OnLine Διατροφή την περίοδο της Καραντίνας για να ζυγίζεσαι λιγότερο

Η επικοινωνία μας όπως καταλαβαίνεις γίνεται μέσα από κάποια ηλεκτρονική πλατφόρμα που μπορεί και να έχεις ήδη διαθέσιμη στο κινητό σου: το viber, το skype, το WhatsApp, το messenger είναι μερικά μόνο παραδείγματα.

Στην πρώτη συνεδρία θέτουμε τη στοχοθεσία, παίρνεις διατροφικό πλάνο και ξεκινάει η διατροφική εκπαίδευση, ενώ σε κάθε επόμενη συνεδρία εστιάζουμε στις δυσκολίες που πιθανόν να αντιμετώπισες, ενώ ανανεώνω και το πλάνο διατροφής σου.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο άγχος που λαμβάνω από πελάτες μου;

Πώς θα γίνουν οι μετρήσεις. Οι μετρήσεις μη σε ανησυχούν. Έχουμε εναλλακτικούς τρόπους για να υπολογίζουμε την πορεία σου, όπως για παράδειγμα μέσω μίας οικιακής ζυγαριάς ή μίας μεζούρας. Τρόπος υπάρχει, αρκεί να υπάρχει η θέληση.

Ερωτοαπαντήσεις που δέχομαι συχνά, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Άλλος ένας προβληματισμός μου

Θα ήθελα να αναφερθώ σε άλλον έναν προβληματισμό, που είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχει. Τον βλέπω στους συνεργάτες μου, στους συναδέλφους μου, σε όλη την Ελλάδα. Είναι φυσικά το οικονομικό ζήτημα, όπου για αρκετούς υπάρχει αβεβαιότητα για μερικές βδομάδες ή και μήνες.

Και σε αυτό θέλω να συμβάλλω, προσφέροντας 20% έκπτωση σε όλες μου τις συνεδρίες γι’ αυτές τις δύσκολες μέρες της καραντίνας που διανύουμε. Διατηρώντας πάντα υψηλά την ποιότητα των υπηρεσιών και ελπίζοντας να βοηθάω κι εσένα με αυτόν τον τρόπο.

Συνοψίζοντας

Κι εγώ όπως κι εσύ, έχω τις ίδιες ανησυχίες και άγχη. Αυτό που φροντίζω να κάνω για να τα διαχειρίζομαι είναι να έχω μία στιγμή μέσα στη μέρα για να ανασυγκροτηθώ. Να πάρω μία βαθιά ανάσα και να σκεφτώ τι έχω να κάνω την κάθε ημέρα, πώς μπορώ να προστατευτώ κι εγώ και οι δικοί μου άνθρωποι, πώς μπορώ να βοηθήσω με όποιον τρόπο μπορώ τους συνανθρώπους μου. Το ίδιο προτείνω να κάνεις κι εσύ.

Και κάτι ακόμη πολύ σημαντικό, φρόντισε να αποφεύγεις τη διαρκή έκθεσή σου στην τηλεόραση και σε νέα για τον κορονοϊό. Είναι απαραίτητο να ενημερωνόμαστε ναι. Αλλά δυστυχώς στο διαδίκτυο κυκλοφορούν και πολλά άρθρα ή νέα παραπληροφόρησης, οπότε είναι ακόμα πιο σημαντικό να ενημερώνεσαι από τις σωστές πηγές και για σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να μην επηρεάζεται η ψυχολογία σου όλη μέρα.

Το ίδιο άλλωστε δεν ισχύει και για τη διατροφή μας; Λόγω της απεριόριστης πληροφορίας που υπάρχει στο διαδίκτυο έχω συγκεντρώσει και απαντήσει σε πάνω από 400 μύθους στο βιβλίο μου Μύθοι και αλήθειες στη διατροφή μας. Και για τον ίδιο λόγο συγκέντρωσα για εσάς, έναν πλήρη οδηγό για τη διατροφή μας και τον κορονοϊό.

Μέχρι να τα ξαναπούμε, να προσέχετε!

Θες να συζητήσουμε;

Papachristos Dietitian Draft 02 RoundΈχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email ή μήνυμα στο messenger. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση στο newsletter του Diaitologos  ή γίνε μέλος στο Facebook Page μου. Ακολούθησε με στο Instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο Youtube !
Βιβλιογραφία
Emro.who.int. 2020. WHO EMRO | Nutrition Advice For Adults During The COVID-19 Outbreak | Nutrition-Infocus | Nutrition. [online] Available at: http://www.emro.who.int/nutrition/nutrition-infocus/nutrition-advice-for-adults-during-the-covid-19-outbreak.html (Accessed 1 April 2020).
 
Papachristos, P., 2020. Διατροφή & Κορονοϊός (Covid-19) [online] medΝutrition. Available at: https://www.mednutrition.gr/portal/ygeia/alles-pathiseis/16655-diatrofi-koronoios (Accessed 1 April 2020)

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;

close
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε αποτελέσματα.
Scroll To Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.