Παιδική Παχυσαρκία, πώς να την αντιμετωπίσετε;

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Τι συμβαίνει με την παιδική παχυσαρκία;

Το παχύσαρκο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ή υπέρβαρος ενήλικας

Πάντα υπάρχουν στατιστικά και στα στατιστικά υπάρχουν και οι 2 περιπτώσεις, κάποιος δηλαδή που συνέχισε κι έμεινε υπέρβαρος/παχύσαρκος και αυτός που άλλαξε τον τρόπο ζωής του και μπόρεσε και διατήρησε ένα πιο υγιεινό βάρος. Αλλά σίγουρα όταν κάποιο παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο αυτό κυρίως συνδέεται με αύξηση των λιποκυττάρων, που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να πάρει βάρος σε σχέση με ένα ενήλικα.

Στον ενήλικα δεν αυξάνεται ο αριθμός λιποκυττάρων αλλά ο όγκος τους. Έτσι, αν έχουμε μεγάλο αριθμό λιποκυττάρων σε μικρή ηλικία υπάρχουν πιθανότητες, αν η κακή διατροφή συνεχιστεί, να υπάρξει εμφάνιση παχυσαρκίας ή μεγαλύτερη δυσκολία διαχείρισης του βάρους στην μετέπειτα ζωή του.

Infographic Paidiki Paxusarkia

 

Επηρεάζει η διατροφή του παιδιού την μετέπειτα ζωή του;

Ακριβώς, υπάρχουν συγκεκριμένα κρίσιμα στάδια ζωής 4, 8 και 12-13 χρονών στα οποία δεν αυξάνεται μόνο ο όγκος των λιποκυττάρων αλλά και ο αριθμός τους. Γι’ αυτό καλό είναι σ’ αυτές τις ηλικίες να χτίσουμε μια διατροφική συμπεριφορά η οποία θα βοηθήσει αργότερα να έχουμε ένα υγιές βάρος και να αποφύγουμε την παχυσαρκία.

Υπάρχουν γονείς που μπερδεύουν το «πολύ» με το «σωστό» φαγητό;

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αρκετοί εξωτερικοί παράγοντες. Ένα παράδειγμα είναι ότι εάν και οι 2 γονείς είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι οι πιθανότητες υπέρβαρο παιδί ή παιδική παχυσαρκία είναι πολύ μεγαλύτερες από το να είναι ένας από τους δύο ή και κανένας από τους δύο. Αυτό εξηγείται στο ότι οι μερίδες που καταναλώνουν είναι μεγαλύτερες, οπότε και το παιδί καταναλώνει περισσότερο φαγητό.

Τι να προσέξουν οι γονείς για την διατροφή των παιδιών τους;

Οι γονείς αποτελούν το βασικό πρότυπο μίμησης για τα παιδιά τους. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει οι γονείς να έχουν μια σωστή διατροφή, να μυήσουν τα παιδιά τους στον σωστό τρόπο μαγειρέματος και να τα ωθήσουν στην αθλητική δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθεί και η υγεία των γονιών αλλά και των παιδιών τους.

Θες να συζητήσουμε;

Papachristos Dietitian Draft 02 RoundΈχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email ή μήνυμα στο messenger. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση στο newsletter του Diaitologos  ή γίνε μέλος στο Facebook Page μου. Ακολούθησε με στο Instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο Youtube !

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;

close
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε αποτελέσματα.
Scroll To Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.