Τι είναι το φαινόμενο Plateau;

“Αυτός έχει καλό μεταβολισμό, ό,τι τρώει το καίει, εγώ και αέρα που αναπνέω παίρνω βάρος”. Το ακούω συχνά στο γραφείο, όπως επίσης αν δεν υπάρχει απώλεια βάρους μια εβδομάδα, με ρωτούν: ‘‘μήπως κόλλησα;’’.

Το φαινόμενο Plateau είναι η κατάσταση κατά την οποία ακολουθείς μια δίαιτα για μεγάλο χρονικό διάστημα και ‘‘κολλάει’’ η ζυγαριά σου. Να πούμε και τι δεν είναι φαινόμενο Plateau, δεν είναι να θες να μειώσεις το βάρος σου 3 κιλά και να μειώνεται αργά. Είναι να θες ακόμη 20 κιλά να μειωθούν και εσύ, ενώ εφαρμόζεις το πρόγραμμα διατροφής τέλεια, έχεις κολλήσει 2 μήνες.

Σου έχει συμβεί ποτέ; Για το φαινόμενο αυτό δεν ευθύνεται ο μεταβολισμός σου όπως πιστεύουν αρκετοί, αλλά υπάρχουν ορισμένοι άλλοι παράγοντες πίσω από αυτό. Σημαντική παράμετρος είναι να βαρεθείς/κουραστείς από την προσπάθειά σου.

Όσο και να θέλεις να πετύχεις το στόχο για το βάρος σου, μία στερητική δίαιτα ή ένα πλάνο διατροφής που είναι επαναλαμβανόμενο, μπορεί να σε κουράσει. Έτσι, καταλήγεις να μην τηρείς το πρόγραμμα της διατροφής σου και να αποκλίνεις από αυτό, με αποτέλεσμα να μην πετυχαίνεις το διατροφικό σου στόχο.

Χρήσιμο tip

Η λύση είναι η ποικιλία και η ανακάλυψη συνταγών που μπορούν να σε βοηθήσουν ώστε να μην βαρεθείς.

Διάβασε, επίσης: Οδηγός Μαγειρικής και Σωστή Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]