Αυτοφροντίδα ή Διασκέδαση: Η μεγάλη Σύγχυση!

Αρθρογράφος Πάρης Παπαχρήστος

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Το συγκεκριμένο άρθρο είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτά που θα διαβάσεις στην ιστοθέση μου, ωστόσο στην εκπαίδευση που παρέχω στις συνεδρίες μου, είναι πολύ συχνές οι αναφορές μου στην αυτοφροντίδα και στη σημασία της για σένα.

Προσωπική Περιέργεια

Όλα ξεκίνησαν όταν ρώτησα μια ημέρα όσους παρακολούθησα είτε δια ζώσης, είτε online «τι σημαίνει αυτοφροντίδα;» για τους ίδιους. Ρώτησα επίσης και φίλους μου για να διασταυρώσω την αντιπροσωπευτικότητα όλων των απαντήσεων. Δεν έκανα μελέτη όπως γίνεται στο Πανεπιστήμιο, ωστόσο οι περισσότερες απαντήσεις που έλαβα ήταν παρόμοιες και είχαν πολύ ενδιαφέρον, όπως:

 • να κάνω μασάζ σε ένα σπα
 • να βγω για καφέ με ένα φίλο
 • να πάω ένα ταξίδι

Πουθενά η διατροφή ως Αυτοφροντίδα

Και όταν τους ρώτησα αν θα την έβλεπαν ως αυτοφροντίδα, οι περισσότεροι απάντησαν ότι ήταν μια υποχρέωση για την υγεία, την άσκηση και την εικόνα σώματός τους. Το ψιλοπαραδέχτηκαν ότι θα μπορούσε να ήταν και αυτοφροντίδα γιατί τους παρέχει θρεπτικά συστατικά για καλύτερη ποιότητα ζωής και περισσότερη ενέργεια στην καθημερινότητα τους.

Στο άρθρο, αυτό, θα μάθεις περισσότερα για την αυτοφροντίδα, γιατί να μην την συγχέεις με τη διασκέδαση και πως να την ενσωματώσεις στον τρόπο ζωής σου.

Autoveltiosi Health Papachristos

Αυτοφροντίδα vs. Διασκέδαση

Αρχικά να σου αναφέρω τι είναι η Αυτοφροντίδα.

Η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει όλες τις ενέργειες που οφείλεις να κάνεις, το χρόνο που θα διαθέσεις, τα χρήματα που θα επενδύσεις για να καλύψεις τις συναισθηματικές, ψυχολογικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, ακόμη και τις οικονομικές σου ανάγκες.

H αυτοφροντίδα είναι μια υποχρέωση, ένα καθήκον

Ποιες όμως είναι οι διαφορές μεταξύ της Διασκέδασης και της Αυτοφροντίδας; Στον παρακάτω πίνακα σου παραθέτω ορισμένα παραδείγματα, για να καταλάβεις τη διαφορά.

ΔιασκέδασηΑυτοφροντίδα
Κλείνεις ραντεβού για spa, μασάζ, μανικιούρΚάνεις αιματολογικές εξετάσεις, κολονοσκόπηση
Τρως έξω ή παραγγέλνεις απ΄έξω επειδή βαριέσαιΜαγειρεύεις το ΣΚ για την εβδομάδα, επειδή δεν προλαβαίνεις
Βγαίνεις έξω βράδυ για ποτάκιΚοιμάσαι νωρίς και καλά
Σου επέστρεψε χρήματα η εφορία και αγόρασες ένα ωραίο ρολόιΣου επέστρεψε χρήματα η εφορία και τα επενδύεις σε σύμβουλο επιχειρήσεων για τις μελλοντικές αποταμιεύσεις και επενδύσεις
Περνάς χρόνο στα κοινωνικά δίκτυαΕπικοινωνείς ουσιαστικά με τους γύρω σου

Η διασκέδαση περιλαμβάνει όλα τα χρήματα, τον χρόνο και την ενέργεια που διαθέτεις ΣΕ εσένα, ενώ η αυτοφροντίδα περιλαμβάνει όλα όσα διαθέτεις ΓΙΑ εσένα

Με άλλα λόγια, πρακτικά η αυτοφροντίδα είναι να βάζεις όρια:

 • να ακυρώσεις μια συνάντηση για να έχεις χρόνο για σένα.
 • να βρεις χρόνο να κοινωνικοποιηθείς μιλώντας με άλλους ανθρώπους
 • να ζητήσεις βοήθεια στο να πετύχεις κάτι ή να ολοκληρώσεις ένα project
 • να εξελίξεις μια δεξιότητα σου πχ το πιάνο, το τένις.

Αλλά που Χρόνος για Αυτοφροντίδα

Επειδή είσαι απασχολημένος/η με τη διασκέδαση δεν μένει χρόνος και προσοχή να ασχοληθείς με την αυτοφροντίδα.

Η αυτοφροντίδα δεν πρέπει/χρειάζεται να σε κάνει χαρούμενο/η, αλλά να συμβάλει στο να προσεγγίζεις την ευεξία σου και την αυτοβελτίωση

Διάβασε αυτό

Μπορεί να μην σου ακούγεται τόσο ιδιαίτερη, τόσο εξαιρετική η αυτοφροντίδα, όπως ένα ταξίδι στο Παρίσι. Όσο όμως φροντίζεις τον εαυτό σου, μπορείς να βελτιώνεις, να διαχειρίζεσαι το στρες, να αντιμετωπίζεις τις καθημερινές σου προκλήσεις.

Αυτοφροντίδα δεν είναι μία πρόκληση ή εκδήλωση, είναι καθημερινή εξάσκηση είναι τρόπος ζωής

Εμπορευματοποιήση της Αυτοφροντίδας

Τα τελευταία χρόνια, η αυτοφροντίδα έχει εμπορευματοποιηθεί πολύ και συγχέεται  με την κατανάλωση υλικών αγαθών και υπηρεσιών, όπως ανέφερα παραπάνω με την  επίσκεψη σε ένα spa. Πολύ πιθανόν να την μπερδεύεις και εσύ με τη διασκέδαση. Αυτή η εμπορευματοποίηση της αυτοφροντίδας, όμως, δεν σε αφήνει να δεις μια άλλη οπτική, την πιο σημαντική μορφή της αυτοφροντίδας, την ευημερία σου.

Παρακάτω θα σου αναφέρω γιατί όμως συμβαίνει αυτή η σύγχυση και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει για σένα.

Diaskedasi Problem

Το πρόβλημα με τη Σύγχυση της Αυτοφροντίδας με τη Διασκέδαση

Πολλές φορές βάζουμε στόχους στην εργασία και στην προσωπική μας ζωή, παραβλέποντας εμάς. Πατάμε PAUSE σε εμάς. Και όταν βρεθεί χρόνος και οικονομικές δυνατότητες θα κοιτάξουμε περισσότερο την εξωτερική μας εμφάνιση και εικόνα, πατώντας για δεύτερη φορά PAUSE σε εμάς, στις πραγματικές μας ανάγκες. Δηλαδή θα ανατρέξουμε αγορά ρούχων, ενός αμαξιού, μιας τηλεόρασης στο σπίτι κ.ά.

Ωστόσο οφείλεις να δεις ποιες είναι οι προτεραιότητες σου όσον αφορά την αυτοφροντίδα. Και το δεύτερο PAUSE είναι χειρότερο από το πρώτο, γιατί στο δεύτερο νομίζεις ότι είσαι σε PLAY, ότι φροντίζεις τον εαυτό σου!

Βάλε και εσένα μέσα στην Εξίσωση της Καθημερινότητας

Φυσικά δεν είναι κακό να περνάς καλά και να διασκεδάζεις! Ωστόσο, το να εξισώνεις τη διασκέδαση με την αυτοφροντίδα ή να περιορίσεις την αυτοφροντίδα ως υποσύνολο της διασκέδασης μπορεί να επιφέρει δύο σημαντικά προβλήματα. Να πέσεις στην παγίδα ότι:

 1. μπορείς να κάνεις πράγματα για να φροντίσεις τον εαυτό σου μόνο αν διαθέτεις χρόνο και χρήματα
 2. αν δεν έχεις την οικονομική δυνατότητα, η αυτοφροντίδα μπορεί να περιμένει και να μην αποτελεί προτεραιότητα.

Τυχαία Σύγχυση

Ωστόσο, η προσέγγιση λόγω της «καθόλου τυχαίας σύγχυσης», θεωρείται λάθος. Μπορεί οι καταστάσεις που βιώνεις να είναι δύσκολες, 10 χρόνια οικονομική κρίση, 2 χρόνια πανδημική κρίση και τώρα έχουμε και την ενεργειακή κρίση. Αυτές οι κρίσεις μπορεί να σε οδηγήσουν στο να λάβεις μέτρα για να περιοριστείς στα απαραίτητα. Ποια είναι τα απαραίτητα όμως για σένα, όταν όλα εντάσσονται στη, Αυτοφροντίδα;

Τι σου πλασάρει η Βιομηχανία της Διασκέδασης;

Η βιομηχανία της διασκέδασης σε παροτρύνει να ξοδεύεις περισσότερα χρήματα και χρόνο, καθώς δημιούργησε την πεποίθηση ότι η «αυτοφροντίδα» και η διασκέδαση είναι το ίδιο, με αποτέλεσμα να σε απομακρύνει από τους πραγματικούς στόχους σου.

H διασκέδαση έχει σαν στόχο μόνο να σε κάνει χαρούμενο!

Σκέψου όμως

Φυσικά και υπήρχε ζωή και πριν, που ο καθένας φρόντιζε τον εαυτό του χωρίς κεριά και μπουρμπουλήθρες στη μπανιέρα του. Αν σου αρέσουν και σε ηρεμούν, συνέχισέ τα, ωστόσο το σκεπτικό που σου παρουσιάζω εδώ είναι διαφορετικό.

Τι επιπτώσεις μπορεί να επιφέρει;

Αν η αυτοφροντίδα δεν αποτελεί μία από τις προτεραιότητές σου μπορεί, όμως, να έχει ψυχολογικές και σωματικές επιπτώσεις!

Ψυχολογικές Επιπτώσεις

 • εξάντληση
 • κούραση
 • στρες
 • καταθλιπτική διάθεση
 • έλλειψη συγκέντρωσης

Σωματικές Επιπτώσεις

 • Αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης ασθενειών που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο καρκίνος
Selfcare Diaitologos

Τι θέλω να κρατήσεις

Καθημερινά να εξασκείς την αυτοφροντίδα:

 • να τρως ισορροπημένα και θρεπτικά
 • να ξεκουράζεσαι και να κοιμάσαι καλά
 • να κινείσαι και να ασκείσαι
 • να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους

Φυσιολογικός Τρόπος Διατροφής

Η ισορροπημένη διατροφή, καθώς και οι σωστές συνήθειες του ευρύτερου τρόπου ζωής δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνεις μόνο για να ρυθμίσεις το βάρος σου. Είναι ένα δώρο για τον εαυτό σου και για την υγεία σου.

Ισορροπημένη διατροφή = Αυτοφροντίδα

Σου δίνει, άλλωστε, ενέργεια και ποιότητα στην καθημερινότητά σου! Είναι κάτι που αξίζει να γίνει τρόπος ζωής! Είμαι δίπλα σου για να σε βοηθήσω να φροντίσεις τον εαυτό σου και την υγεία σου, είτε δια ζώσης στο γραφείο μου στο Παγκράτι, είτε εξ αποστάσεως (online).

Τρόποι να Φροντίσεις εσένα

Autofrontida Ebook ExofiloΘέλεις να ενσωματώσεις την αυτοφροντίδα στον τρόπο ζωής σου; Κατέβασε ΔΩΡΕΑΝ το e-book που ετοίμασα για εσένα με εναλλακτικούς τρόπους να φροντίζεις τον εαυτό σου, χωρίς να χρειαστεί να ξοδέψεις πολλά χρήματα, κάνοντας ένα πολύτιμο δώρο στον εαυτό σου και στην υγεία σου!

  Ευχαριστούμε για την Εγγραφή

  Κατεβάστε το αρχείο σας πατώντας στο παρακάτω κουμπί!

  Θες να συζητήσουμε;

  Papachristos Dietitian Draft 02 Round

  Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email ή μήνυμα στο messenger. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση στο newsletter του Diaitologos  ή γίνε μέλος στο Facebook Page μου. Ακολούθησε με στο Instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο Youtube !

  Βιβλιογραφία

  World Cancer Research Fund International. The link between food, nutrition, diet and non-communicable diseases. https://www.wcrf.org/wp-content/uploads/2021/07/WCRF-NCD-A4-WEB.pdf

  World Health Organization. Noncommunicable diseases. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/noncommunicable-diseases

  Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;

  close
  Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε αποτελέσματα.
  Scroll To Top
  Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.