Εμμηνόπαυση και Διατροφή [ΟΔΗΓΟΣ]

Αρθρογράφος Πάρης Παπαχρήστος

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Μέσα στα στάδια ζωής μίας γυναίκας έρχεται πολύ φυσιολογικά και η Εμμηνόπαυση, μία απαιτητική περίοδος με αρκετές αλλαγές, η οποία όμως μπορεί να αποτελέσει κι ένα εξαιρετικό κίνητρο για να φροντίσεις ακόμη περισσότερο τον εαυτό σου!

Βλέπεις, όλες αυτές οι αλλαγές είναι σίγουρα πρωτόγνωρες, υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να ανακαλύψεις ένα «νέο φυσιολογικό» στην καθημερινότητά σου, να αποκτήσεις υγιεινότερες διατροφικές συνήθειες και να αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα. Στοιχεία που άλλωστε θα βοηθήσουν να κάνεις τη μετάβαση πιο εύκολα.

Κατέβασε δωρεάν το TOOL ΣΤΟΧΩΝ [PDF] για να τους πετυχαίνεις πιο εύκολα

Μείνε μαζί μου και στον οδηγό αυτό θα βρεις όλες τις διατροφικές απαντήσεις που αναζητάς γύρω από την εμμηνόπαυση, τις αλλαγές στο σώμα ή/και στο βάρος σου και τι μπορείς να κάνεις ΕΣΥ γι’ αυτό.

Καλή ανάγνωση!

Τι είναι η εμμηνόπαυση;

Πρόκειται για μια φυσιολογική και συνάμα μεγάλη αλλαγή στη ζωή μίας γυναίκας που σηματοδοτείται από τη διακοπή της έμμηνου ρύσεως (της περιόδου). Πρακτικά, επιβεβαιώνεται 12 μήνες μετά την τελευταία περίοδο, ενώ το διάστημα που προετοιμάζει τη γυναίκα γι’ αυτήν (προ-εμμηνόπαυση ή κλιμακτήριος) μπορεί να διαρκέσει μερικά χρόνια πριν όπου ξεκινούν οι αλλαγές στη συχνότητα της περιόδου.

Η εμμηνόπαυση συνδέεται με μειωμένη λειτουργία των ωοθηκών της γυναίκας, καθώς περνούν τα χρόνια, κάτι που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και άλλων ορμονών. Ένας μέσος όρος ηλικίας εμφάνισης είναι τα 51 έτη, ενώ ένα εύρος ηλικιών που εμφανίζεται συχνότερα είναι μεταξύ των 45 και 55 ετών και σημαίνει το τέλος της γόνιμης ηλικίας.

Δες την εμμηνόπαυση ως Ευκαιρία να επανεκτιμήσεις την Yγεία σου και όχι ως «εχθρό»!

Menopause

Ποιες αλλαγές συμβαίνουν στο Σώμα μιας Γυναίκας;

Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσεις στον οργανισμό σου κατά την εμμηνόπαυση διαφέρουν αρκετά από γυναίκα σε γυναίκα. Ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 20% δεν εκδηλώνει καθόλου συμπτώματα, το 60% έχει ήπια συμπτώματα κι ένα 20% εμφανίζει πιο έντονα συμπτώματα.

Οι εξάψεις επηρεάζουν κοντά στο 80% των γυναικών 1 χρόνο μετά την αρχή της Εμμηνόπαυσης και διαρκούν κατά μέσο όρο 5 χρόνια ωστόσο σε μερικές περιπτώσεις παραμένουν για έως και 20 χρόνια.

Ανάμεσα στις αλλαγές συμπεριλαμβάνονται:

 • εξάψεις,
 • δυσκολία στον ύπνο,
 • προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης
 • διαταραχές διάθεσης – εκνευρισμός,
 • εφιδρώσεις,
 • αύξηση βάρους, με αλλαγή στη σύσταση σώματος
 • συχνούς πονοκεφάλους,
 • μείωση της σεξουαλικότητας,
 • ξηρότητα του κόλπου και
 • κούραση
 • Δυσκολία κατά την ούρηση
 • Πονοκεφάλους
 • Δυσκαμψία των αρθρώσεων
 • Απώλεια μυϊκού ιστού
 • Ανάπτυξη κατάθλιψης

Εξάψεις

Έξαψη είναι το ‘απότομο’ αίσθημα ζέστης και εφίδρωσης, το οποίο έχει διάρκεια αρκετών λεπτών και συνήθως ακολουθείται από ρίγος. Σπανιότερα συνοδεύεται από αίσθημα ταχυκαρδίας.

Οι εξάψεις εμφανίζονται συχνότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας και συχνά προκαλούν διαταραχές στον ύπνο. Ο λόγος που εμφανίζονται μετά την εμμηνόπαυση είναι επειδή επηρεάζονται από τη πτώση των οιστρογόνων και την αντικατάσταση αυτών από ορμόνες οι οποίες εκτός άλλων, είναι ρυθμιστές σωματικής θερμοκρασίας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης οι γυναίκες που κατανάλωσαν περισσότερα φρούτα, λαχανικά και συνολικές φυτικές ίνες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είχαν μείωση επεισοδίων έξαψης κατά 19%.

Μείωση Οστικής Πυκνότητας

Από τα γνωστότερα και δυστυχώς πολύ συχνό αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης, είναι η απώλεια οστικής μάζας το οποίο μακροχρόνια οδηγεί αρχικά σε οστεοπενία και αργότερα σε οστεοπόρωση. Οι δυο αυτές παθήσεις αυξάνουν το κίνδυνο για κάταγμα.

Αύξηση κινδύνου Καρδιαγγειακών

Τα οιστρογόνα έχουν προστατευτική δράση έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων. Μετά τη πτώση των επιπέδων τους λόγω Εμμηνόπαυσης αλλάζει το λιπιδαιμικό προφίλ, συγκεκριμένα παρατηρείται αύξηση ολικής και LDL (κακής) χοληστερόλης με ταυτόχρονη μείωση της HDL (καλής) χοληστερόλης. Αυτά συγκεντρωτικά αυξάνουν το κίνδυνο ανάπτυξης των περισσότερων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Φαρμακευτική Αναπλήρωση Οιστρογόνων

Ανά περιπτώσεις η φαρμακευτική αναπλήρωση οιστρογόνων έχει φανεί ως αποτελεσματικός τρόπος για να ελεγχθούν ορισμένα από τα συμπτώματα, ωστόσο δεν οφείλονται όλες οι αλλαγές σε ορμονικές διαταραχές. Οι εξάψεις και τα προβλήματα στη μνήμη ενδέχεται να βελτιωθούν με τον καιρό, ενώ η υιοθέτηση μίας ισορροπημένης διατροφής, άσκησης και καθημερινότητας γενικότερα μπορεί να συμβάλλει θετικά στην αντιμετώπισή τους.

Ένα διπλό όφελος που έχεις να λάβεις μέσω υγιεινότερων διατροφικών επιλογών αποτελεί και η πρόληψη στην υγεία της καρδιάς και των οστών, μιας που μακροπρόθεσμα η μείωση των οιστρογόνων αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ παρατηρείται και μειωμένη πυκνότητα των οστών.

Eminopausi Varos

Γιατί αυξάνεται το βάρος στην εμμηνόπαυση;

Μία ερώτηση που ακούω συχνά από γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης είναι «Γιατί είναι τόσο δύσκολο να μειώσω το βάρος μου;».

Δυστυχώς η εμμηνόπαυση σηματοδοτεί και αρκετούς «σαμποτέρ» στη διατήρηση ή ακόμη και μείωση του βάρους σου. Πιο συγκεκριμένα:

 • Η διαταραχή των οιστρογόνων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση αποθήκευσης λίπους. Πιο συγκεκριμένα, από εκεί που η προτιμητέα εναπόθεση λίπους ήταν στους γοφούς και τους μηρούς σου, πλέον γίνεται η περιοχή της κοιλιάς.
 • Με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται αργή, αλλά σημαντική, μείωση της μυϊκής μάζας, συνδυαστικά και με την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας που συναντάται εκείνη τη περίοδο της ζωής, που έχει σαν αποτέλεσμα τη πτώση στον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας το οποίο καθιστά την απώλεια βάρους αλλά και την συντήρηση του δυσκολότερη.
 • Ελλιπής ύπνος: ένα από τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης είναι η δυσκολία στον ύπνο, ενώ κακή ποιότητα και λιγότερος ύπνος μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του βάρους. Μείωση στη ποσότητα και ποιότητα ύπνου έχει συσχετιστεί με αύξηση έκκρισης γκρελίνης, της ορμόνης υπεύθυνης για το αίσθημα της πείνας, της οποίας η υπέρ-έκκριση θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
 • Ινσουλινοαντίσταση, η οποία παράτηρείται συχνά στις γυναίκες με την αύξηση της ηλικίας, κάτι που δυσκολεύει τη μείωση του βάρους.

Μετριάζοντας την ενεργειακή πρόσληψη και αυξάνοντας τις καύσεις με την καθημερινή σωματική άσκηση, μπορεί να σημειωθεί σημαντική διαφορά όμως.

Συνέχισε στην επόμενη ενότητα, ώστε να μάθεις αναλυτικά τις συστάσεις ανά ομάδα τροφίμου κατά την εμμηνόπαυση.

Diatrofi Menopause

Διατροφικές Συμβουλές για την Εμμηνόπαυση

Όπως σου έχω ήδη αναφέρει, με το πέρασμα των χρόνων οι ενεργειακές απαιτήσεις μίας γυναίκας μειώνονται κι αν δεν υπάρχει ισοζύγιο στην πρόληψη και δαπάνη θερμίδων προκύπτει σταδιακή αύξηση βάρους. Ένα φαινόμενο που φαίνεται να δυσκολεύει ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Γι’ αυτό βάλε ποικιλία θρεπτικών τροφίμων, σήμερα κιόλας στην καθημερινότητά σου!

Διάβασε επίσης Στόχοι στη Διατροφή σου [ΟΔΗΓΟΣ]

Διάλεξε έξυπνα τα λιπαρά σου

Μείωσε την πρόσληψη των κορεσμένων λιπαρών, από όλα τα λιπαρά τρόφιμα ζωικής προέλευσης και αντικατέστησέ τα με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά. Κατανάλωσε το άπαχο σημείο του κόκκινου κρέατος και ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα.

ΤρόφιμαMg/ μερίδα
Σκουμπρί 100γρ.4,580 mg
Γαύρος 28γρ.1,250 mg
Σπόροι Τσία 28γρ.5000 mg
Καρύδια 26γρ.2,570 mg
Λιναρόσπορος 10γρ.2,350mg
Σολωμός 170γρ.4,500 mg
Ρέγκα1,260 mg

Πηγή Πίνακα: Οργανισμός USDA
Υπερσύνδεσμος: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?component=1293

Πρωτεΐνη: Τι να προσέξεις

Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθεί μία στερητική δίαιτα, πολύ χαμηλών θερμίδων, για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς ενδέχεται να προκαλέσει περαιτέρω μείωση του μεταβολισμού μας.

Για την ελαχιστοποίηση μείωσης μυϊκής μάζας συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση από 1 έως 1.2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους πρωτεΐνης. Για παράδειγμα, μια γυναίκα βάρους 60 κιλών θα έπρεπε να καταναλώνει 60 έως 72 γραμμάρια πρωτεΐνης ημερησίως.

Δες τον πίνακα που ακολουθεί με καλές πηγές πρωτεΐνης.

ΤρόφιμοΠρωτεΐνη στα 100 g
Κοτόπουλο, στήθος, ψητό, χωρίς δέρμα και κόκαλα32.1 g
Βοδινό κρέας, φιλέτο, ψητό φιλέτο, άπαχο κρέας, χωρίς κόκαλα27,7 g
Σολώμος ψητός24 g
Αυγό (1 μεγάλο ολόκληρο)12,4 g
Τόνος σε κονσέρβα19 g
Γιαούρτι πλήρες8,8 g
Cottage πλήρες11,6 g
Ρεβύθια21,3 g
Φυστίκια άψητα23,2 g
Βρώμη13 g

Πηγή Πίνακα: Οργανισμός USDA
Υπερσύνδεσμος: https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/?component=1003

Σύσταση για Αλάτι

Συστήνεται η μείωση πρόσληψης νατρίου κατά την εμμηνόπαυση, καθώς η υπερβολική πρόσληψη του θα μπορούσε να επηρεάσει την οστική πυκνότητα αρνητικά. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες για ανάπτυξη καρδιαγγειακών.

Ως πηγή λίπους για το φαγητό σου, προτίμησε το ελαιόλαδο που είναι πλούσιο σε μονονοακόρεστα λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Άλλο ένα είδος λίπους που θέλω να διατηρήσεις στη διατροφή σου είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα, που προσλαμβάνεις κυρίως από τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, αλλά και από το λιναρόσπορο, τους ξηρούς καρπούς και το σουσάμι, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθάνε στην πρόληψη νοσημάτων φθοράς, όπως η αθηρωματική νόσος.

Κατανάλωσε πληθώρα φρούτων και λαχανικών

Διάλεξε άφθονα φρούτα και λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως εσπεριδοειδή, καρότα, πιπεριές, κ.ά., που είναι πλούσια σε καροτενοειδή, βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά και πολλές ακόμη βιταμίνες και μέταλλα. Θα σου προσφέρουν επιπλέον κορεσμό, ενώ έχουν μικρή αξία στη συνολική θερμιδική πρόσληψη της ημέρα σου.

Επίλεξε «καλούς» υδατάνθρακες

Σε έχω βάλει σε σκέψεις; Ίσως να αναρωτιέσαι αν υπάρχουν καλοί και κακοί υδατάνθρακες. Θα σου το πω και αλλιώς, διάλεξε σύνθετους υδατάνθρακες, που θα απορροφηθούν πιο αργά από τον οργανισμό σου και απέφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτό θα το κάνεις εύκολα αν ξεκινήσεις αντικαθιστώντας σταδιακά τα λευκά προϊόντα με τις αντίστοιχες «μαύρες» – ολικής άλεσης – επιλογές τους, στο ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ρύζι και η λίστα συνεχίζεται! Ταυτόχρονα, χώρισε τις πηγές υδατανθράκων (από φρούτα, λαχανικά, αμυλούχα) σε όλα τα γεύματα μέσα της ημέρας σου. Με αυτές τις 2 κινήσεις θα καταφέρεις να έχεις ευγλυκαιμία μέσα σε μια μέρα, ελέγχοντας καλύτερα και τα επίπεδα παραγωγής ινσουλίνης.

 

Βάλε τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D σε καθημερινή βάση

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τον γυναικείο πληθυσμό, που είναι σημαντικό να φτάνει τα 1000 με 1500mg ασβεστίου ημερησίως. Βασικές πηγές του; Το γάλα, το γιαούρτι και τα τυριά. Διάλεξε γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά, cottage cheese, καθώς και άλλα τυριά χαμηλά σε λιπαρά.

Στην περίπτωση που δεν σου αρέσει το γάλα όμως ή έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, μπορείς να διαλέξεις κάποιο φυτικό μη γαλακτοκομικό ρόφημα με ασβέστιο, για παράδειγμα σόγιας, και να προσθέσεις εναλλακτικές πηγές στη διατροφή σου, όπως το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και τα αμύγδαλα.

Δες στον πίνακα που ακολουθεί ιδέες για εναλλακτικές πηγές ασβεστίου:

Τρόφιμα

Περιεκτικότητα σε ασβέστιο (mg)

Σαρδέλα ψητή (150γρ.)

1.703

Γαύρος τηγανητός (150γρ)

1.463

Φασόλια βραστά (1 φλιτζ.)

214

Ρεβίθια βραστά (1 φλιτζ.)

114

Μπάμιες βρασμένες (150γρ.)

234

Αντίδια βρασμένα (150γρ.)

207

Σύκα ωμά (2 μεγάλα)

67

Αμύγδαλα (18)

89

Κολοκυθόσποροι (3 κ.σούπας)

30

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Γυναίκες, Εγκύους και Θηλάζουσες

Η βιταμίνη D από την άλλη πλευρά, έρχεται να συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου, έτσι φρόντισε να έχεις επαρκείς διατροφικές πηγές μέσα στη μέρα σου, αλλά και … λίγα λεπτά στον ήλιο!

 • Θα την συναντήσεις στα λιπαρά ψάρια, τον κρόκο αυγού και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
 • Το μεγαλύτερο μέρος της ωστόσο το συνθέτει ο οργανισμός μας με τη βοήθεια του ήλιου, 15 με 30 λεπτά αρκούν, πρόσεξε όμως να αποφύγεις τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ενημερώσου για τις πηγές «ζάχαρης» στη διατροφή σου

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται άμεσα με μια σειρά από περιοδοντικές ασθένειες, δηλαδή τα πολλά γλυκά θα «χαλάσουν» τα δόντια σου και θα θαμπώσουν το όμορφο χαμόγελό σου. Επίσης, η υψηλή πρόσληψη στον καφέ και στα γλυκά μπορεί να αυξήσει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό. Και όπου ελεύθερες ρίζες βάλε ρυτίδες, κουρασμένο δέρμα, ταλαιπωρημένα μαλλιά και γενικότερα πρόωρη γήρανση. Ακόμη, η πολλή ζάχαρη ανεβάζει γρήγορα το σάκχαρο του με αποτέλεσμα την αυξημένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας και ενδεχομένως μελλοντικά η εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Παρακάτω παρουσιάζονται ενδεικτικά μερικά τρόφιμα πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα.

 • Αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά
 • Έτοιμες σάλτσες και dressing
 • Sauce όπως ketchup και barbeque
 • Συσκευασμένοι χυμοί φρούτων
 • Δημητριακά πρωινού με ζάχαρης ή granola
 • Μπάρες δημητριακών
 • Κονσερβοποιημένα φρούτα
Αναγνώρισε τις πηγές της ζάχαρης και περιόρισέ τες!

Εκτός από τα γλυκά, η ζάχαρη κρύβεται σε αρκετά τρόφιμα της καθημερινότητάς μας:

 • Διάβασε τις ετικέτες τροφίμων και αναζήτησε τον όρο «σάκχαρα» συνήθως βρίσκεται κάτω από τους υδατάνθρακες. Έτσι θα μπορείς να συγκρίνεις διαφορετικά προϊόντα και να παίρνεις αυτό με τα λιγότερα σάκχαρα.
 • Μείωσε την πρόσληψη των αναψυκτικών. Εκτός από τη γεύση που απολαμβάνεις, σου δίνουν μεγάλη ποσότητα σακχάρων. Πάντα να προτιμάς το νερό για την ενυδάτωσή σου.
 • Εάν επιλέγεις συχνά light προϊόντα χαμηλών λιπαρών να είσαι προσεκτική… συχνά τα λιπαρά αντικαθίστανται από ζάχαρη οπότε μη σε ξεγελάει η ταμπέλα «διαίτης» και ψάξε το περισσότερο.
 • Ούτε οι χυμοί του εμπορίου είναι ιδιαίτερα αθώοι. Προτίμησε είτε φυσικούς χυμούς (χωρίς να τους στραγγίξεις), είτε ακόμη καλύτερα ολόκληρα τα φρούτα που θα σε χορτάσουν σαφώς περισσότερο.

Φυτικές ίνες, Βιταμίνη Ε και Αντιοξειδωτικά

Ποια τρόφιμα συνδυάζουν όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά; Οι ξηροί καρποί, που θα αποτελέσουν τέλειο μικρο-σνακ συνδυαστικά με τα φρούτα σου. Ο συνδυασμός των θρεπτικών συστατικών αυτών θα σε βοηθήσει με την αντιμετώπιση των εξάψεων και της κολπικής ξηρότητας. Βάλε ποικιλία στην καθημερινότητά σου μέσα από φουντούκια, αμύγδαλα, καρύδια, ηλιόσπορους και ό,τι ακόμη σου αρέσει.

Χρήσιμο tip

Αντί να καταναλώσεις τους ξηρούς καρπούς από την αρχική σακούλα, προτίμησε να φτιάξεις τις δικές σου μικρότερες μερίδες, μιας που είναι δύσκολο να μείνεις στην ενδεδειγμένη ποσότητα εάν ξεκινήσεις!

Περιόρισε το Αλκοόλ

Εάν πίνεις ήδη αλκοόλ, τότε φρόντισε να μην ξεπερνάει το ένα ποτό την ημέρα, μιας που ενδέχεται να σε δυσκολέψει με ορισμένα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως οι εξάψεις και η αϋπνία. Επιπλέον, το αλκοόλ έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της απορρόφησης ασβεστίου ή την αύξηση απέκκρισής του από τα νεφρά, γεγονός που μπορεί να συμβάλλει στην εμφάνιση οστεοπόρωσης.

Κάνε την ενσυνείδητη διατροφή καθημερινότητα

Δεν πρόκειται για άλλον έναν τρόπο μείωσης βάρους, αλλά για τρόπο ζωής και καθημερινότητας! Κατανάλωσε το φαγητό σου με ηρεμία, χωρίς κάποια άλλη δραστηριότητα και σερβιρισμένο, ώστε να μπορέσεις να αφιερώσεις όλες σου τις αισθήσεις σε αυτό. Έτσι μόνο θα το απολαύσεις πραγματικά και θα του δώσεις τον χώρο και τον χρόνο που απαιτείται για να σε «χορτάσεις». Νιώσε την κάθε μπουκιά, δες το πιάτο σου, άκουσε τους ήχους καθώς μασάς. Έτσι, όχι μόνο απολαμβάνεις την ώρα του φαγητού σου, αλλά θα μπορέσεις να σταματήσεις το φαγητό και όταν χορτάσεις πραγματικά, κάτι που θα σε βοηθήσει σταδιακά και στη διαχείριση βάρους σου χωρίς να χρειάζεσαι άλλο ένα χαρτί δίαιτας…

Στον πίνακα που ακολουθεί μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά τις συστάσεις κατανάλωσης για κάθε ομάδα τροφίμου συνολικά, έτσι όπως προτείνονται από τον Εθνικό Διατροφικό μας Οδηγό για τις γυναίκες στην περίοδο της εμμηνόπαυσης:

Ομάδες Τροφίμων

Συστάσεις

Λαχανικά

4 μερίδες/ημέρα

Φρούτα

3 μερίδες/ημέρα

Δημητριακά (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά) & πατάτες

5-6 μερίδες/ημέρα

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα

3 μερίδες/ημέρα

Κόκκινο κρέας

Έως 1 μερίδα/εβδομάδα (1 μερίδα: 120γρ.)

Λευκό κρέας

1-2 μερίδες/εβδομάδα

Αυγά

Έως 4/εβδομάδα

Ψάρια & Θαλασσινά

2 μερίδες/εβδομάδα

Όσπρια

3 μερίδες/εβδομάδα

Προστιθέμενα Λίπη, Έλαια, Ξηροί Καρποί

3-5 μερίδες/ημέρα

Υγρά (εκ των οποίων νερό)

8-10 ποτήρια υγρά/ημέρα (6-8 το νερό)

Οινοπνευματώδη Ποτά

Έως 1 ποτήρι/ημέρα εάν καταναλώνετε ήδη

Διάβασε επίσης: Μερίδες ή Θερμίδες Τι αξίζει να μετράμε;

«Να πάρω συμπληρώματα διατροφής;»

Είναι πιθανό να σε αγχώνει αν τελικά λαμβάνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και να αναρωτιέσαι εάν θα χρειαστείς συμπληρώματα διατροφής. Εάν πράγματι πιστεύεις ότι δεν έχεις την ποικιλία τροφίμων που αναφέρω παραπάνω, για πιο ιδιαίτερα θρεπτικά συστατικά, είναι σημαντικό να το συζητήσεις με τον ιατρό σου ή τον διαιτολόγο σου ώστε να σου συστήσει ο ίδιος το κατάλληλο συμπλήρωμα για εσένα εάν το κρίνει απαραίτητο.

Menopause Fyto Oistrogens

Τι γνωρίζουμε για τα φυτικά οιστρογόνα;

Τα φυτικά οιστρογόνα είναι μια ομάδα συστατικών που προέρχονται από φυτικά τρόφιμα. Η δομή και δράση τους είναι παρόμοια με εκείνη των ανθρώπινων οιστρογόνων, αλλά είναι πιο αδύναμα (η ισχύς τους κυμαίνεται από 1/100 μέχρι 1/1000 της ισχύς της οιστραδιόλης). Όταν καταναλώνονται τα φυτικά οιστρογόνα ή οι ισοφλαβίνες, μπορεί να έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία, όπως η βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ και η διατήρηση της πυκνότητας των οστών, ακόμη και να μειώσουν κάποια συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως τις εξάψεις ή τις νυχτερινές εφιδρώσεις. Έρευνα που συγκέντρωσε τα αποτελέσματα 15 μελετών έδειξε ότι η κατανάλωση φυτο-οιστρογόνων μείωσε τις εξάψεις, χωρίς να προκαλέσουν κάποια σοβαρή παρενέργεια.

Κατά την εμμηνόπαυση, όταν ο οργανισμός παράγει μικρή ή καθόλου ποσότητα οιστρογόνων, τότε τους άδειους υποδοχείς τους καταλαμβάνουν τα φυτοοιστρογόνα, παράγοντας την ίδια ήπια οιστρογονική δράση προς ανακούφιση της γυναίκας

Αν και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα όλα τα αναγκαία οφέλη των φυτικών οιστρογόνων και χρειάζεται περισσότερη έρευνα, είναι καλό να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου περισσότερα φαγητά πλούσια σε φυτικά οιστρογόνα. Αυτά τα περιλαμβάνουν τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο από προϊόντα σόγιας, όπως το γάλα, το γιαούρτι, ψωμί από λιναρόσπορο, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

Χρήσιμο tip

Εάν ξεκινάς τώρα την πιο συχνή κατανάλωση των τροφίμων αυτών δώσε λίγο χρόνο, καθώς θα χρειαστούν κάποιοι μήνες συστηματικής επιλογής τους για να δεις αξιοσημείωτη διαφορά.

ΤΡΟΦΙΜΑ  μg/100 g
Προϊόντα σόγιας
Φασολάκια σόγιας103920
Μίσο11197
Γιαούρτι σόγιας10275
Τόφου27150
Όσπρια
Ροβίτσα48
Φακές37
Ξηροί καρποί και σπόροι
Λιναρόσπορος379380
Σπόροι σουσαμιού8008
Ηλιόσπορος216
Κάστανα210
Αμύγδαλα131
Λαχανικά
Σκόρδο604
Πράσινα φασόλια106
Ελαιόλαδο181
Φρούτα
Αποξηραμένα βερίκοκα444
Αποξηραμένοι χουρμάδες329
Δημητριακά
Ψωμί από λιναρόσπορο7540
Ψωμί πολύσπορο4798
Αλκοολ
Κόκκινο κρασί54

* Οι τιμές κυμαίνονται τόσο πολύ καθώς όπως ανέφερα πιο πάνω η ισχύς των φυτοοιστρογόνων έχει μεγάλη διακύμανση, οπότε ακόμη και τα τρόφιμα του Πίνακα με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε φυτοοιστρογόνα είναι εξίσου καλές πηγές με τα υπόλοιπα.

Πηγή Πίνακα: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16898863/

Menopause Health

Υγεία και Εμμηνόπαυση

Με τις μεταβολές που σου έχω ήδη αναφέρει ότι πραγματοποιούνται κατά την εμμηνόπαυση είναι σημαντικό να φροντίσεις την υγεία σου συνολικά, κάτι στο οποίο σίγουρα θα συμβάλλουν οι διατροφικές συμβουλές της ενότητας Διατροφικές συμβουλές για την εμμηνόπαυση. Πάμε να δούμε τι είναι σημαντικό να προσέξεις ιδιαίτερα:

Διατήρησε την υγεία των οστών

Από την ηλικία των 35 ετών παρατηρείται μια αργή συρρίκνωση της οστικής μάζας τόσο στις γυναίκες όσο και στους άντρες. Επομένως, κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης η μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων προκαλεί μια αυξημένη απώλεια του ασβεστίου από τα οστά. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις γυναίκες που δεν ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με οιστρογόνα.

Μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και με επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας των οστών

Φρόντισε να λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες τροφίμων που περιέχουν ασβέστιο και βιταμίνη D, μιας που είναι εξίσου σημαντική για την υγεία των οστών. Δες περισσότερες πληροφορίες για τις πηγές τους στην ενότητα Διατροφικές συμβουλές για την εμμηνόπαυση.

Φρόντισε την καρδιά σου

Είναι αξιοσημείωτο ότι ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά νοσήματα εμφανίζεται στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης όσο και στην αντίστοιχη ηλικία των ανδρών. Απλοί διατροφικοί τρόποι πρόληψης συμπεριλαμβάνουν:

 • Μείωσε την ποσότητα των λιπαρών που συνηθίζεται να τρώτε και διαλέξτε «καλά» λιπαρά για την καρδιά. (Βλ. περισσότερα στην ενότητα Διατροφικές συμβουλές για την εμμηνόπαυση)
 • Κατανάλωσε το λιγότερο πέντε διαφορετικού χρώματος φρούτα και λαχανικά για την αντιοξειδωτική τους προστασία, φρέσκα, κονσερβοποιημένα, αποξηραμένα ή σε φυσικό χυμό.
 • Περιόρισε το επιτραπέζιο αλάτι κατά το μαγείρεμα. Μιας που το αλάτι κρύβεται και σε άλλα τρόφιμα της καθημερινότητας είναι σημαντικό να μειώσεις το προστιθέμενο στο φαγητό, αλλά και να διαβάζεις τις ετικέτες τροφίμων για την αναγραφή «Να» ώστε να μην ξεπερνάς τα 5γρ. αλατιού ημερησίως. Μειώνοντας το αλάτι, μειώνεις και την κατακράτηση υγρών.
 • Στόχευσε σε δυο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Οι κονσερβοποιημένες σαρδέλες, ο τόνος, ο σολομός, ο κολιός, η ρέγκα, η πέστροφα είναι οι καλύτερες πηγές ω-3 λιπαρών οξέων.
 • Διάλεξε φυτικές ίνες που παρέχονται από δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, βρώμη, φακές, αρακά και φασόλια.

Διάβασε επίσης Χοληστερόλη: Ποιος ο ρόλος της Διατροφής στη μείωσή της;

Δώσε έμφαση στην υγεία των ματιών

Με την πάροδο του χρόνου, αυξάνονται οι πιθανότητες για την εμφάνιση ασθενειών των ματιών, όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της διατροφής και της υγείας των ματιών. Η βιταμίνη Α θεωρείται η βιταμίνη της όρασης και βρίσκεται στο ψάρι, τα ιχθυέλαια, το συκώτι, το γάλα, τον κρόκο αβγού, τα σκουροπράσινα φυλλώδη λαχανικά (σπανάκι, μπρόκολο), τα φρούτα, τα λαχανικά με έντονα χρώματα λόγω των καροτενοειδών (π.χ. βερίκοκο, ροδάκινα, μάνγκο, εσπεριδοειδή, καθώς και χρωματιστές πιπεριές, καρότο, γλυκοπατάτα).

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες μειώνουν την επίδραση επιβαρυντικών οξειδωτικών παραγόντων και η συστηματική τους λήψη φαίνεται να έχει θετική επίδραση στην πρόληψη παθήσεων του ματιού. Άλλα θρεπτικά συστατικά της τροφής που σχετίζονται με την υγεία των ματιών αποτελούν τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, καθώς και η βιταμίνη D.

Διατήρησε υγιές δέρμα κατά την εμμηνόπαυση

Μεγαλώνοντας, το δέρμα χάνει την υγρασία του, γίνεται ξηρό και εμφανίζονται οι ρυτίδες. Η επαρκής ενυδάτωση, δηλαδή τουλάχιστον 6 με 8 ποτήρια νερό ημερησίως, φαίνεται να κάνει το δέρμα να παραμένει καλύτερα ενυδατωμένο.

Επιπλέον, τρόφιμα πλούσια σε καροτενοειδή (σπανάκι, καρότα, γλυκοπατάτες, πιπεριές) φαίνεται να ωφελούν την όψη του δέρματος, ενώ σημαντική είναι και η κατανάλωση βιταμίνης Α. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως οι φράουλες, τα βατόμουρα και το πορτοκάλι είναι εξίσου ευεργετικά για την υγεία του δέρματος.

Menopause Fitness

Άσκηση στην Εμμηνόπαυση: Ποια τα οφέλη;

Υπάρχουν πολλά οφέλη από την άσκηση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, μιας που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό «εργαλείο» στη ρύθμιση του βάρους σου αλλά και τη βελτίωση της καρδιαγγειακής σου υγείας.

Τριάντα λεπτά γρήγορο περπάτημα την ημέρα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση περίπου επτά κιλών το χρόνο και σημαντική μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων

Επιπλέον, θα σε βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών, να διαχειριστείς καλύτερα το στρες –ειδικά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης που ενδέχεται να αυξάνεται, καθώς και να βελτιώσεις την ικανότητα του οργανισμού σου να αξιοποιεί το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά.

Μείωσε την καθιστική ζωή, τον χρόνο δηλαδή που περνάς μπροστά από τις οθόνες και κάνε την άσκηση καθημερινότητά σου. Η χρονική διάρκεια, η ένταση και η συχνότητα σίγουρα παίζουν ρόλο, εάν ωστόσο δεν είσαι αρκετά δραστήρια ξεκίνησε σταδιακά, με απλούστερες κινήσεις όπως περπάτημα, όσο πιο συχνά μέσα στη βδομάδα μπορείς.

Χρήσιμο tip

Στη σωματική δραστηριότητα συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες που πραγματοποιείς στο σπίτι (π.χ. οικιακές εργασίες), στη δουλειά σου και στην καθημερινότητα σου.

Προστάτευσε τη μυϊκή σου μάζα

Βάλε στόχο να αυξήσεις σταδιακά και τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα. Η προπόνηση αυτή θα συμβάλλει θετικά, όχι μόνο στην ενίσχυση της μυϊκής σου μάζας, αλλά και στην επιβράδυνση απώλειας μετάλλων από τα οστά – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση. Κι επειδή η άσκηση θα πρέπει να είναι και διασκέδαση, φρόντισε να συμπεριλάβεις φίλους και συγγενείς σε αυτήν!

Conclusion Menopause

Συμπερασματικά

Επιπλέον αλλαγές που θα σε βοηθήσουν να ανακουφιστείς από δυσάρεστα συμπτώματα συμπεριλαμβάνουν:

 • Κοιμήσου σε καλά αερισμένο χώρο και χρησιμοποίησε ελαφριά σκεπάσματα.
 • Προτίμησε βαμβακερά ρούχα.
 • Ασχολήσου με τον εαυτό σου: Μασάζ, γιόγκα, αφρόλουτρα είναι εξαιρετικοί τρόποι χαλάρωσης.
Βάλε προτεραιότητα τον εαυτό σου, φρόντισε τη διατροφή σου και αύξησε την κίνησή σου!

Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια, από κάποιον ειδικό επαγγελματία υγείας. Επισκέψου έναν ιατρό εάν σε ανησυχεί κάποιο πρόβλημα υγείας σχετιζόμενο με την εμμηνόπαυση ή έναν διαιτολόγο για να βρεις την ισορροπία στη διατροφή σου και όλα θα πάνε καλά!

Εργαλείο Διατροφικών Στόχων

Diatrofikoi StoxoiΚατέβασε κι εκτύπωσε το έντυπο μία φορά κάθε εβδομάδα. Έχε το μαζί σου καθημερινά για να το συμπληρώνεις όταν βρίσκεις χρόνο και βάλε έναν νέο διατροφικό στόχο ανά εβδομάδα, ώστε να δεις την πρόοδό σου μέσα από την συμπλήρωση της μπροστινής σελίδας. Στη 2η σελίδα θα βρεις συμπληρωματικές πληροφορίες που θα σε βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του κάθε στόχου που σου προτείνω.

  Ευχαριστούμε για την Εγγραφή

  Κατεβάστε το αρχείο σας πατώντας στο παρακάτω κουμπί!

  Θες να συζητήσουμε;

  Papachristos Dietitian Draft 02 RoundΈχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email ή μήνυμα στο messenger. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση στο newsletter του Diaitologos  ή γίνε μέλος στο Facebook Page μου. Ακολούθησε με στο Instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο Youtube !
  Βιβλιογραφία

  Lovejoy, J.C., Champagne, C.M., De Jonge, L., Xie, H. and Smith, S.R., 2008. Increased visceral fat and decreased energy expenditure during the menopausal transition. International journal of obesity32(6), pp.949-958.

  Mauvais-Jarvis, F., Clegg, D.J. and Hevener, A.L., 2013. The role of estrogens in control of energy balance and glucose homeostasis. Endocrine reviews34(3), pp.309-338.

  Lizcano, F. and Guzmán, G., 2014. Estrogen deficiency and the origin of obesity during menopause. BioMed research international2014.

  Maltais, M.L., Desroches, J. and Dionne, I.J., 2009. Changes in muscle mass and strength after menopause. J Musculoskelet Neuronal Interact9(4), pp.186-97.

  Hodson, L., Harnden, K., Banerjee, R., Real, B., Marinou, K., Karpe, F. and Fielding, B.A., 2014. Lower resting and total energy expenditure in postmenopausal compared with premenopausal women matched for abdominal obesity. Journal of nutritional science3.

  Fabbrini, M., Aricò, I., Tramonti, F., Condurso, R., Carnicelli, L., De Rosa, A., Di Perri, C., Bonsignore, M.R., Zito, A., Russo, G. and Pagliarulo, M.G., 2015. Sleep disorders in menopause: results from an Italian Multicentric Study. Archives italiennes de biologie153(2-3), pp.204-213.

  Kuczmarski, M.F. and Weddle, D.O., 2005. Position paper of the American Dietetic Association: nutrition across the spectrum of aging. Journal of the American Dietetic Association105(4), pp.616-633.

  Wellman, N.S., 2007. Prevention, prevention, prevention: nutrition for successful aging. Journal of the American Dietetic Association107(5), pp.741-743.

  org. Menopause Frequently Asked Questions | The North American Menopause Society, NAMS. Available at: http://www.menopause.org/for-women/expert-answers-to-frequently-asked-questions-about-menopause/menopause-faqs-understanding-the-symptoms (Accessed 20 July 2020).

  Müller, M.J., Enderle, J., Pourhassan, M., Braun, W., Eggeling, B., Lagerpusch, M., Glüer, C.C., Kehayias, J.J., Kiosz, D. and Bosy-Westphal, A., 2015. Metabolic adaptation to caloric restriction and subsequent refeeding: the Minnesota Starvation Experiment revisited. The American journal of clinical nutrition102(4), pp.807-819.

  Kuiper, G.G., Lemmen, J.G., Carlsson, B.O., Corton, J.C., Safe, S.H., Van Der Saag, P.T., Van Der Burg, B. and Gustafsson, J.A., 1998. Interaction of estrogenic chemicals and phytoestrogens with estrogen receptor β. Endocrinology139(10), pp.4252-4263.

  Al-Anazi, A.F., Qureshi, V.F., Javaid, K. and Qureshi, S., 2011. Preventive effects of phytoestrogens against postmenopausal osteoporosis as compared to the available therapeutic choices: An overview. Journal of natural science, biology, and medicine2(2), p.154.

  Chen, M.N., Lin, C.C. and Liu, C.F., 2015. Efficacy of phytoestrogens for menopausal symptoms: a meta-analysis and systematic review. Climacteric18(2), pp.260-269.

  Hagey, A.R. and Warren, M.P., 2008. Role of exercise and nutrition in menopause. Clinical obstetrics and gynecology51(3), pp.627-641.

  Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;

  close
  Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε αποτελέσματα.
  Scroll To Top
  Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.