Έχεις Υποστηρικτικό Περιβάλλον στη Δίαιτα σου;

Αρθρογράφος Πάρης Παπαχρήστος

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Το να έχεις ένα καλό εργασιακό υποστηρικτικό περιβάλλον, να περνάς καλά με την ομάδα που συνεργάζεσαι, δεν είναι αυτονόητο.

Το να έχεις χρόνο για εσένα να πας μια βόλτα, να χαρείς τα παιδιά σου, να βγεις με φίλους σου ή ακόμη και να ασκηθείς, δεν είναι αυτονόητο.

Το να έχεις μαγειρευτό φαγητό στο σπίτι, να τρως με την ηρεμία σου και να απολαμβάνεις κάθε μπουκιά, δεν είναι αυτονόητο.

Να κοιμάσαι ήσυχος/η το βράδυ και να μην έχεις στρες, δεν είναι αυτονόητο.

Τίποτα δεν είναι αυτονόητο!

Σε αυτό το άρθρο θα επικεντρωθώ στη σημασία του να βρίσκεσαι σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον. Γιατί καμιά φορά όλες οι παραπάνω δυσκολίες όταν περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους που σε υποστηρίζουν, επιλύονται ή έστω τις ζεις με μικρότερη ένταση. Όμως είναι όλοι τυχεροί να έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον; Αν όχι γιατί δε σε καταλαβαίνουν οι τριγύρω σου και πώς σου και πώς μπορείς να το διαχειριστείς; 

Υποστηρικτικό Περιβάλλον: Δεν είναι αυτονόητο!

Μερικές φορές οι άνθρωποι που σε ενδιαφέρουν όπως οι γονείς, η σχέση σου, ο/η σύζυγος, ο/η συγκάτοικος, οι φίλοι σου, φαίνεται να υπονομεύουν πραγματικά την προσπάθεια σου να αλλάξεις τις διατροφικές σου συνήθειες και συμπεριφορά.

Για παράδειγμα:

  • Γυρνάς σπίτι κουρασμένος/η και πρέπει να μαγειρέψεις το φαγητό που είναι στο πλάνο σου, αλλά διαπιστώνεις ότι λείπουν υλικά.
  • Παραγγέλνουν απ’ έξω πίτσα ή σουβλάκια ενώ εσύ έχεις τονοσαλάτα εκείνο το βράδυ.
  • Τα ντουλάπια είναι γεμάτα με γλυκίσματα που σου αρέσουν.

Αλλά ακόμη κι αν το οικογενειακό περιβάλλον σου είναι υποστηρικτικό, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν! Η αλλαγή του φυσικού περιβάλλοντος είναι πιθανό να έχει παρόμοια επίδραση, πχ όταν περνάς τις πανελλήνιες και μετακομίζεις σε μια άλλη πόλη για να σπουδάσεις, ομοίως αν κάνεις μεταπτυχιακό ή βρεις εργασία στο εξωτερικό, όταν πας στρατό… σε όλες αυτές τις περιπτώσεις θα απομακρυνθείς από την οικογενειακή θαλπωρή και το έτοιμο φαγητό της μαμάς.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή για Φοιτητές!

Μπορώ να ανακαλέσω και άλλες περιπτώσεις που μου έχουν περιγράψει στη πολύχρονη διαιτολογική μου πράξη, ωστόσο το ζητούμενο είναι να καταλάβεις γιατί συμβαίνει αυτό.

Friends Support

Γιατί δεν έχεις υποστηρικτικό περιβάλλον;

Είναι σημαντικό να κατανοήσεις ότι αυτό δεν αφορά εσένα. Δε σχετίζεται με  το πώς αισθάνονται για σένα ή για τις αλλαγές που προσπαθείς να κάνεις. Αντίθετα, έχει να κάνει περισσότερο με το πώς αισθάνονται για τον εαυτό τους!

Για να κατανοήσεις ευκολότερα τι μπορεί να σημαίνει ότι ξεκινάς να προχωράς σε αλλαγές στη διατροφική καθημερινότητά σου, θα σου δώσω κάποια παραδείγματα:

  • εντάσσεις το πρωινό στη διατροφή σου, που πριν δεν είχες
  • φροντίζεις να έχεις διαθέσιμα φρούτα στο σπίτι (κάποιος πρέπει να τα αγοράσει και να τα φέρει)
  • τρως πιο αργά, ενώ πριν ολοκληρώνατε όλοι μαζί σαν παρέα το γεύμα σας
  • τρως το βραδινό σου στην τραπεζαρία και όχι μπροστά στην τηλεόραση, όπως είχατε συνηθίσει

Αυτές οι αλλαγές στις διατροφικές σου συνήθειες και συμπεριφορά, δεν είναι το ίδιο όπως η συνταγή ενός ιατρού, να πάρεις ένα δισκίο 3 φορές την ημέρα. Επηρεάζουν και τους υπόλοιπους!

Αποσταθεροποιεί σημαντικά το περιβάλλον σου… και ξαφνικά οι άλλοι σε αυτό το περιβάλλον μπορούν να αρχίσουν να αισθάνονται περίεργα και άβολα, από τις αλλαγές που προσπαθείς να επιτύχεις και γι΄αυτό αντιδρούν.

Κάποιες σκέψεις τους:

  • Τι πιστεύεις για τις αλλαγές που δεν κάνουν;
  • Τι πιστεύεις για τις επιλογές που συνεχίζουν να κάνουν;
Understand Them

Γιατί είναι σημαντικό να κατανοήσεις την άλλη πλευρά;

Μην ξεχνάς ότι το φαγητό έχει να κάνει με την κοινωνικοποίηση. Μάλιστα, πολλές φορές αποτελεί μέρος της ψυχαγωγίας σου πχ όταν τρως στο σπίτι με παρέα, σε ένα εστιατόριο, μια ταβέρνα ή ακόμη και στην εργασία όταν υπάρχει αντίστοιχα διαμορφωμένος χώρος. Όταν όμως αλλάζεις τις διατροφικές σου συνήθειες, τα άτομα που αποτελούν το περιβάλλον σου μπορεί να αισθανθούν ότι εσύ «πηγαίνεις παρακάτω» στον τρόπο που θες να ζεις, ενώ οι ίδιοι είναι σε στασιμότητα.

Υπάρχουν λοιπόν δύο προσεγγίσεις – απαντήσεις από την πλευρά του υποστηρικτικού περιβάλλοντος.

Πρώτη Προσέγγιση

Μπορεί να αισθάνονται πιο άνετα να συνεχίσουν τις ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, αν είσαι εκεί δίπλα τους όταν το κάνουν. Κάτι τέτοιο όμως δικαιολογεί κάπως αυτήν την λανθασμένη διατροφική τους επιλογή. Θα έλεγα μάλιστα ότι έρχεται και την επιβεβαιώνει.

Δεύτερη Προσέγγιση

Αν όμως θέλουν να παραγγείλουν για παράδειγμα ένα burger με πατάτες και εσύ αποφασίσεις ότι δεν θέλεις, είναι πολύ πιθανόν να αισθανθούν πολύ απομονωμένοι- ότι βαδίζουν σε διαφορετικούς δρόμους. Γι΄αυτό και μπορεί έμμεσα να προσπαθήσουν να σε μεταπείσουν, να μείνεις και εσύ στην κατάσταση που ήσασταν.

Χρήσιμο Tip

Ωστόσο, όπως σου περιέγραψα, στην πραγματικότητα το πρόβλημα δεν είσαι εσύ! Οπότε ίσως είναι καλό να διαχωρίσεις τη θέση σου εξ΄αρχής, ώστε να αποφύγεις πιθανά εμπόδια που μπορεί να σου «βάλουν» στις νέες σου διατροφικές επιλογές!

Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σου κάποιες στρατηγικές για να ελιχθείς σε μια τέτοια κατάσταση. 

Helpful Strategy

Ποιες Στρατηγικές Διαχείρισης και Αντιμετώπισης μπορείς να ακολουθήσεις;

Είδαμε παραπάνω τι έχεις να αντιμετωπίσεις από το μη υποστηρικτικό περιβάλλον σου. Θα σου παραθέσω λοιπόν μερικές στρατηγικές που μπορείς να δοκιμάσεις να εφαρμόσεις αν βρεθείς σε αυτές τις καταστάσεις

1. Προσπάθησε τον Αμοιβαίο Συμβιβασμό

Μια αρχική προσέγγιση είναι να συζητήσεις αν  μπορεί να γίνει κάποιος συμβιβασμός.

Δίνω κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα συμβιβασμού:

  • Έστω ότι στο σπίτι ζεις με τον/ τη σύζυγό σου. Σε εκείνον/η αρέσουν τα πατατάκια και τα ποπ κορν, ενώ εσένα μόνο τα πατατάκια. Αν λοιπόν πάει ο/η σύζυγος για ψώνια και αγοράσει σνακ μπορεί να επιλέξει τα ποπ κορν και έτσι θα είστε ικανοποιημένοι και οι δύο.
  • Μπορείτε να συμφωνήσετε ότι όλα τα γλυκά και αλμυρά σνακ, θα φυλάσσονται σε ένα μέρος εντελώς εκτός θέασης σου, όπου δε θα χρειάζεται να τα βλέπεις κάθε φορά που ανοίγεις ένα ντουλάπι. 
  • Αν υπάρχουν περισσότερα άτομα σπίτι ή υπάρχει κάποιος καλεσμένος, η κατανάλωση φαγητών που θέλεις να αποφύγεις, να συμφωνήσετε να λαμβάνει χώρα σε άλλο δωμάτιο, πέραν του σαλονιού ή της κουζίνας, όπου θα είναι οι «ελεύθερες περιοχές» για όλους.

Χρήσιμο Tip

Με τις παραπάνω προτάσεις μου μπορεί να σου προκύψουν και άλλες ιδέες για να διαπραγματευτείς και να επιτύχεις περισσότερους συμβιβασμούς!

2. Δούλεψε την Ενσυναίσθηση τους

Θα βοηθούσε πολύ να άλλαζαν και τη δική τους διατροφική συμπεριφορά, δίνοντας ουσιαστική υποστήριξη στις αλλαγές που προσπαθείς να κάνεις. Εξηγώντας τους το γιατί θες να προχωρήσεις στο να Ζυγίζεις Λιγότερο, είναι ευκολότερο να κατανοήσουν τις νέες σου διατροφικές επιλογές. Απαιτείται χρόνος άρα και υπομονή από μέρους σου, για να αποδεχθούν και να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Και αυτό αξίζει να τους το μεταφέρεις στη συζήτησή σας.

Είναι συνήθως αυτόματη η αρνητική τους στάση. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές δεν γίνεται συνειδητά, κάτι που αποτελεί σημαντικό ελαφρυντικό για να μην τους προσδώσεις περισσότερες ευθύνες από αυτές που τους αναλογούν.

Θα στο αναφέρω λοιπόν άλλη μια φορά, ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό σου, στο περιβάλλον σου αγαπούν το πρόχειρο φαγητό περισσότερο από ότι αγαπούν τις δικές σου διατροφικές επιλογές. Για να είμαι μάλιστα, πιο συγκεκριμένος, φαίνεται ότι αγαπούν το πρόχειρο φαγητό περισσότερο από ό, τι αγαπούν τον εαυτό τους αυτή τη δεδομένη στιγμή. Ως αποτέλεσμα, το ότι εσύ αγαπάς τον εαυτό σου περισσότερο, το εκλαμβάνουν ως μια στάση σου που τους περιθωριοποιεί.

3. Ενσυνείδητη Διατροφή

Εάν κανένα από τα δύο παραπάνω δεν είναι εφικτά, εάν δηλαδή δεν θέλουν πραγματικά να συμβιβαστούν ή να σε υποστηρίξουν, πρέπει να αποφασίσεις αν μπορείς να πορευτείς με αυτό και έπειτα να αναζητήσεις τρόπους διαχείρισης.

Μέσα από τις συνεδρίες μου στο γραφείο ή στις εξ΄αποστάσεως συνεδρίες προσπαθώ να δίνω εργαλεία ώστε να κάνω τη διατροφή πιο ενσυνείδητη. Εκεί είναι θεωρώ το κλειδί και για το συναισθηματικό φαγητό, που συνδέεται με το μη υποστηρικτικό περιβάλλον, ειδικά όταν αφορά λιγούρα και τσιμπολόγημα.

Διάβασε επίσης: Συναισθηματικό Φαγητό: Πώς θα το διαχειριστείς;

Χρήσιμο Tip

Η παρουσία των μη θρεπτικών σνακ στο χώρο που βρίσκεσαι δε σε υποχρεώνει και να τα καταναλώσεις. Το να αποφύγεις την κατανάλωσή τους είναι δική σου επιλογή. Κι η επιλογή σου είναι αυτή που θα σε απομακρύνει από το στόχο σου ή θα σε φέρει πιο κοντά του!

Αυτά τα πατατάκια δεν έχουν κανέναν έλεγχο πάνω σου, ή έχουν μόνο τον έλεγχο που εσύ τους δίνεις. 

Mε τις μικρές νίκες, χτίζεις μια συμπεριφορά όπου βλέπεις ότι πλέον οι επιλογές σου, τιμούν τις δεσμεύσεις σου και είναι ευθυγραμμισμένες με τους στόχους και / ή τους σκοπούς  σου για το ποιος/α θέλεις να γίνεις. Και τελικά διαπιστώνεις ότι η ανταμοιβή σου είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιο μικρή ανταμοιβή που θα έπαιρνες αν έπεφτες με τα μούτρα  σε ένα μπολ με τσιπς. 

Διάβασε επίσης: Στόχοι στη διατροφή σου

Χρήσιμο Tip

Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αποφύγεις τη νοοτροπία του άσπρου- μαύρο ή κοινώς «είμαι σε δίαιτα ή εκτός ελέγχου»!

Ο φυσιολογικός τρόπος διατροφής μπορεί να περιλαμβάνει και την κατανάλωση ανθυγιεινού σνακ. Ωστόσο επιτάσσει αυτή να γίνεται συνειδητά ώστε να την απολαμβάνεις χωρίς ενοχές και έπειτα να συνεχίζεις τη διατροφή σου, αποφεύγοντας το φαινόμενο ντόμινο, δηλαδή να συνεχίζεις τα εκτός ελέγχου σνακ ή γεύματα.

Μια διαφορετική οπτική

Αντίθετα, η συχνή κατανάλωση μη θρεπτικών επιλογών μπορεί να σου αποδείξει πόσο σύντομη- χωρίς μεγάλη ικανοποίηση- είναι μια τέτοια εμπειρία. Πώς; Με τα συναισθήματα που σου προκαλεί όπως τύψεις, αφού έχεις παραβεί την υπόσχεσή στον εαυτό σου, καταστρατηγώντας όλους του στόχους σου. Οπότε την επόμενη φορά, που θα προβείς σε μια τέτοια διατροφική επιλογή, θα έχεις την εμπειρία! Έτσι, θα ξέρεις είναι στο χέρι σου να την «ανταλλάξεις» με μια πιο ολοκληρωμένη και ικανοποιητική ανταμοιβή, εκείνη της μη κατανάλωσης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ένας πτυχιούχος διαιτολόγος που ασχολείται με την ενσυνείδητη διατροφή μπορεί να σου δώσει πολλά εργαλεία για την καλύτερη διαχείριση του συναισθηματικού φαγητού.

Diet Tip

Ποια η Διατροφική Συμβουλευτική μου;

Είναι μεγάλη η χαρά που λαμβάνω διαβάζοντας κριτικές στη Google από ανθρώπους που ολοκληρώνουν τη μεθοδολογία που εφαρμόζω και πλέον η διατροφή τους είναι πιο ενσυνείδητη με αποτέλεσμα να έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και αυτοφροντίδα. Θα μοιραστώ μαζί σου μια τέτοια κριτική:

Γεωργία Καμίδου

Για αρκετά χρόνια είχα κάποια παραπάνω κιλά που με ταλαιπωρούσαν και προσπαθούσα με δίαιτες εξαντλητικές να τα χάσω. Μέσα σε 4 μήνες με την βοήθεια του κ. Παπαχρήστου και χωρίς να πεινάσω ούτε στιγμή νιώθω καλύτερα από ποτέ .Εξαιρετικός επιστήμονας με αγάπη και πάθος για αυτό που κάνει. Σε ακούει προσεκτικά και έχει να προτείνει διάφορες λύσεις και επιλογές….γενικά τον συστήνω ανεπιφύλακτα…!!!

Τίποτα δεν είναι αυτονοήτο!

Πολλοί από εμάς έχουμε μη υποστηρικτικούς συζύγους, συγκατοίκους ή συναδέλφους. Αυτό όμως δεν είναι αυτονόητο για όλους και γι ‘αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να έχεις μια σωστά δομημένη συμβουλευτική καθοδήγηση. Να σε ακούει και να σε βοηθάει να βρίσκεις απαντήσεις στις δυσκολίες σου, να σου κάνει πιο ξεκάθαρους τους στόχους σου και να ενισχύει τα κίνητρα σου, καταφέρνοντας να αντισταθμίσει την υποστήριξη που ενδεχομένως δε λαμβάνεις.

Οι καιροί ου μενετοί

Σίγουρα ένα σημαντικό μέρος του τρόπου ζωής σου οφείλεται στις δικές σου επιλογές. Ωστόσο δεν εξαρτώνται όλα από εσένα. Φυσικά αν για να ξεκινήσεις την προσπάθεια σου να Ζυγίζεις Λιγότερο, περιμένεις οι συνθήκες να φτιάξουν προς το καλύτερο, να γίνουν ιδανικές, τότε θα σου πρότεινα να αλλάξεις σκεπτικό. Διότι απλά δε θα συμβεί. Μπορεί να βελτιωθούν αλλά ποτέ δε θα γίνουν ιδανικές κι αυτό επειδή όσο μεγαλώνεις τόσο αυξάνουν και οι υποχρεώσεις!

Προσπάθησε να παίρνεις τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις για εσένα. Μην πατάς PAUSE στη ζωή σου, όσο απαιτητικό και να είναι το παρόν σου ή μη υποστηρικτικό το περιβάλλον σου!

Πάρε λοιπόν τις αποφάσεις σου και θέσε τους στόχους σου με βάση το τώρα! Ίσως χρειαστείς λίγο χρόνο μέχρι να βρεις τις ισορροπίες σου. Αλλά είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις. Κι αν στην πορεία κρίνεις ότι χρειάζεσαι ένα χέρι βοηθείας, να ξέρεις ότι θα βρίσκομαι εδώ για να σε καθοδηγήσω είτε από κοντά είτε διαδικτυακά.

Πως να Ζυγίζεις Λιγότερο

ΕΒΟΟΚ Diatrofi (816 × 1056 Px)Σε απασχολεί το λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και θέλεις να μειώσεις το βάρος σου; Κατέβασε ΔΩΡΕΑΝ το EBOOK που ετοίμασα για εσένα με 10+2 διατροφικές και μη στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να Ζυγίζεις Λιγότερο.

    Ευχαριστούμε για την Εγγραφή

    Κατεβάστε το αρχείο σας πατώντας στο παρακάτω κουμπί!

    Θες να συζητήσουμε;

    Papachristos Dietitian Draft 02 Round

    Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email ή μήνυμα στο messenger. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση στο newsletter του Diaitologos  ή γίνε μέλος στο Facebook Page μου. Ακολούθησε με στο Instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο Youtube !

    Βιβλιογραφία

    Borek, A., Abraham, C., Greaves, C. and Tarrant, M., 2018. Group-Based Diet and Physical Activity Weight-Loss Interventions: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomised Controlled Trials. Applied Psychology: Health and Well-Being, 10(1), pp.62-86.

    Wing, R. and Jeffery, R., 1999. Benefits of recruiting participants with friends and increasing social support for weight loss and maintenance. Journal of Consulting and Clinical Psychology, 67(1), pp.132-138.

    Wang, M., Pbert, L. and Lemon, S., 2014. Influence of family, friend and coworker social support and social undermining on weight gain prevention among adults. Obesity, 22(9), pp.1973-1980.

    Jonsson, L., Larsson, C., Berg, C., Korp, P. and Lindgren, E., 2017. What undermines healthy habits with regard to physical activity and food? Voices of adolescents in a disadvantaged community. International Journal of Qualitative Studies on Health and Well-being, 12(sup2), p.1333901.

    Cook, N., Tripathi, P., Weiss, O., Walda, S., George, A. and Bushell, A., 2019. Patient Needs, Perceptions, and Attitudinal Drivers Associated with Obesity: A Qualitative Online Bulletin Board Study. Advances in Therapy, 36(4), pp.842-857.

    Hoffman, S., Ledford, G., Cameron, K., Phillips, S. and Pellegrini, C., 2018. A qualitative exploration of social and environmental factors affecting diet and activity in knee replacement patients. Journal of Clinical Nursing,.

    Hajek, A. and König, H., 2018. The association between obesity and social exclusion in middle-aged and older adults: findings from a nationally representative study in Germany. BMC Geriatrics, 18(1).

    Cornelius, T., Gettens, K., Lenz, E., Wojtanowski, A., Foster, G. and Gorin, A., 2018. How prescriptive support affects weight loss in weight-loss intervention participants and their untreated spouses. Health Psychology, 37(8), pp.775-781.

    Craven, M., Keefer, L., Rademaker, A., Dykema-Engblade, A. and Sanchez-Johnsen, L., 2018. Social Support for Exercise as a Predictor of Weight and Physical Activity Status Among Puerto Rican and Mexican Men: Results From the Latino Men’s Health Initiative. American Journal of Men’s Health, 12(4), pp.766-778.

    Hansen, S., Huttunen-Lenz, M., Sluik, D., Brand-Miller, J., Drummen, M., Fogelholm, M., Handjieva-Darlenska, T., Macdonald, I., Martinez, A., Larsen, T., Poppitt, S., Raben, A. and Schlicht, W., 2018. Demographic and Social-Cognitive Factors Associated with Weight Loss in Overweight, Pre-diabetic Participants of the PREVIEW Study. International Journal of Behavioral Medicine, 25(6), pp.682-692.

    Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;

    close
    Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε αποτελέσματα.
    Scroll To Top
    Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.