Σε ποιες κατηγορίες ανθρώπων δε χρησιμοποιείται ο ΔΜΣ και γιατί;

Άτομα με υψηλό ποσοστό μυϊκής μάζας

Συχνά φαίνεται να κατατάσσονται στην κατηγορία των υπέρβαρων (Για περισσότερες πληροφορίες δες την ερώτηση “ ποιό είναι το σφάλμα του ΔΜΣ”).

Έγκυες

Είναι ευνόητο πως ο δείκτης μάζας σώματος δε μπορεί να εφαρμοστεί σε γυναίκες κατά την περίοδο εγκυμοσύνη, καθώς δεν λαμβάνει υπόψιν το βρέφος και το επιπλέον βάρος που χρειάζεται να προσληφθεί για την ομαλή ανάπτυξή του.

Διάβασε επίσης: Διατροφή στην Εγκυμοσύνη

Παιδιά και έφηβοι

Ο ΔΜΣ απευθύνεται αποκλειστικά σε ενήλικες. Για τις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες συμβουλευόμαστε τις καμπύλες ανάπτυξης ανάλογα με το φύλο και την ηλικία του παιδιού.

Αξίζει να διαβάσεις: Παιδική Διατροφή: Πλήρης Οδηγός για τους Γονείς [ΟΔΗΓΟΣ]

Ηλικιωμένοι

Η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων έχει χάσει κάποια ποσότητα μυϊκής και οστικής μάζας. Έτσι, ο ΔΜΣ τους ίσως βρίσκεται εντός ενός φυσιολογικού εύρους, ενώ στην πραγματικότητα μπορεί να είναι υπέρβαροι.

Άλλη μία εξαίρεση

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο υπολογισμός του ΔΜΣ βασίζεται κυρίως σε τύπους σωμάτων Καυκάσου και ενδέχεται να μην είναι κατάλληλος για άτομα άλλων εθνικοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους λευκούς Ευρωπαίους του ίδιου ΔΜΣ, οι Ασιάτες φαίνεται να έχουν 4% υψηλότερο συνολικό λίπος, ενώ οι Νότιοι Ασιάτες, έχουν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα κοιλιακής παχυσαρκίας, τα οποία μπορούν επίσης να μειώσουν τη μέτρηση του ΔΜΣ.