Ποιο είναι το σφάλμα του ΔΜΣ;

Βασικό σφάλμα του ΔΜΣ είναι πως δε διαχωρίζει το σωματικό λίπος από τη μυϊκή μάζα. Για να καταλάβεις καλύτερα τι σημαίνει αυτό θα σου παραθέσω το εξής παράδειγμα:

Φαντάσου ένα άτομο με καθιστικό τρόπο ζωής που έχει ύψος 1,80 m και ζυγίζει 92 κιλά. Θα είχε έναν ΔΜΣ 27 Kg/m2. Το συγκεκριμένο άτομο κατατάσσεται αυτόματα στους υπέρβαρους. Με την ίδια λογική ο γνωστός μπασκετμπολίστας Lebron James ζυγίζει 113 κιλά και έχει ύψος 2,06 m. Έχει λοιπόν ΔΜΣ 26,63 Kg/m2 και ανήκει και αυτός στην κατηγορία των υπέρβαρων. Συγκρίνοντας τους ΔΜΣ τους θα νόμιζες πως πρόκειται για άτομα με παρόμοια σωματική εικόνα.

Παρ’όλα αυτά θα έπεφτες εντελώς έξω. Και αυτό γιατί το σώμα του Lebron James αποτελείται κυρίως από μυϊκή μάζα, η οποία σε ίδια ποσότητα με το λίπος ζυγίζει περισσότερο. Έτσι λοιπόν ένας εξαιρετικά γυμνασμένος άνθρωπος έχει παρόμοιο ΔΜΣ με έναν άνθρωπο που πιθανότατα έχει να γυμναστεί χρόνια, μειώνοντας τη μυϊκή του μάζα και αυξάνοντας το λίπος του. Και αυτό γιατί ο ΔΜΣ δε διαχωρίζει το σωματικό λίπος από τη μυϊκή μάζα!