Ποια συμπληρώματα διατροφής βοηθούν στην χρόνια κόπωση;

Η χρόνια κόπωση έχει ως κύριο σύμπτωμα την κούραση που επιμένει για περισσότερο από 6 μήνες και δεν υποχωρεί με ξεκούραση ή ύπνο και συνήθως δεν οφείλεται σε κάποια άλλη πάθηση όπως διαβήτης, υποθυρεοειδισμός, σιδηροπενική αναιμία, καρδιολογικά προβλήματα.

Χρόνια κόπωση: Πώς την καταλαβαίνουμε;

Δεν έχουμε διάθεση ούτε και αντοχές ώστε να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα και τις υποχρεώσεις μας. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται ακόμη περισσότερο έπειτα και από την παραμικρή πνευματική ή σωματική δραστηριότητα. Οι εκτιμήσεις δείχνουν να αφορά περισσότερους από 1 εκατομμύριο Αμερικανούς

Πού οφείλεται;

Παρατηρούμε ότι αφορά κυρίως ανθρώπους με πολλές υποχρεώσεις, αλλά η αιτιολογία του παραμένει ακόμα άγνωστη. Ο τρόπος ζωής όπως η καθιστική ζωή, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και γλυκών, οι συνεχόμενες και μη ελεγχόμενες υποθερμιδικές δίαιτες, φένεται να λειτουργούν αρνητικά επιτείνοντας την χρόνια κόπωση. Αντίθετα, η κατανάλωση τακτικών γευμάτων, φρούτων και λαχανικών, όσπρια σε συνδυασμό με άμυλο, ψάρια και γαλακτοκομικά, τροφοδοτούν ευεργετικά τον οργανισμό σου. Επιπλέον, το στρες πιθανόν να είναι μια σημαντική αιτία που προκαλεί τη χρόνια κόπωση. Πως να το αντιμετωπίσεις; Βάζοντας αρχικά στοπ στην πολύωρη καθημερινή πίεση και αφιερώνοντας χρόνο για τον εαυτό σου.

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων διατροφής

Τα συμπληρώματα διατροφής αν και δεν «καίγονται» για να σου παρέχουν ενέργεια όπως τα μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες), εντούτοις μετέχουν είτε σε διαδικασίες που:

  1. Βοηθούν την μετατροπή των θρεπτικών συστατικών της τροφής σε βιολογική μας ενέργεια,
  2. Εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν το οξειδωτικό στρες
  3. Μπορούν να προσφέρουν άμεση τόνωση και πνευματική διαύγεια

Ποια να επιλέξω;

Τα συμπληρώματα που έχουν βρεθεί ότι έχουν θετική επίδραση στη χρόνια κόπωση, θα τα διέκρινα σε σχέση με τη δράση τους σε:

Στιγμιαία

Τονώνουν προσωρινά το άτομο λόγω άμεση επίδρασής τους στο νευρικό σύστημα ή την ηλεκτρολυτική ισορροπία. Συστατικά με τέτοια δράση είναι το gisenc, η ταυρίνη, η καφεΐνη, ο βασιλικός πολτός, οι ηλεκτρολύτες κ.ά.

Διαρκή

Αφορά συστατικά που αποτελούν το υπόστρωμα για συνεχή τροφοδοσία του νευρομυικού συστήματος όπως το συνένζυμο Q10, καρνιτίνη (περισσότερο σε αθλητές) και σύμπλεγμα βιταμινών B.

Καλό είναι να γνωρίζετε ότι όλα αυτά τα συστατικά υπάρχουν και σε τροφές! Ενδεικτικά στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε πηγές συστατικών σε τρόφιμα.