Πως συνδέεται ο μεταβολισμός με το σωματικό βάρος;

Έχεις αναρωτηθεί πως ο μεταβολισμός μπορεί να σε βοηθήσει ή να σε εμποδίσει να χάσεις βάρος; Σε κάθε περίπτωση που επιθυμείς να μειώσεις, να διατηρήσεις ή και να αυξήσεις το σωματικό σου βάρος, ο μεταβολισμός σου είναι μια σημαντική παράμετρος που πρέπει να γνωρίζεις. Σίγουρα θα έχεις αναρωτηθεί πόσες θερμίδες χρειάζεται να καταναλώνεις μέσα στην ημέρα. Αρχικά, χρειάζεται να υπολογιστούν οι ενεργειακές σου δαπάνες, για τις οποίες λαμβάνονται υπόψιν οι εξής παράγοντες:

  • Βασικός Μεταβολισμός: Είναι η ελάχιστη ενέργεια που χρειάζεται το σώμα σου για να επιτελέσει τις απαραίτητες λειτουργίες του (π.χ. αναπνοή, καρδιακοί χτύποι κ.ά.).
  • Τροφογενής θερμογένεση: Είναι η ενέργεια που καταναλώνει το σώμα σου για την πέψη των τροφών.
  • Θερμογένεση λόγω φυσικής δραστηριότητας: Είναι η ενέργεια που καις για οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα που κάνεις μέσα στην ημέρα σου.

Στη συνέχεια, το μυστικό κρύβεται στο ισοζύγιο ενέργειας. Σκέψου ότι πρόκειται για μια ζυγαριά. Στη μία πλευρά βρίσκονται οι θερμίδες που καταναλώνεις μέσω του φαγητού και στην άλλη πλευρά οι ενεργειακές σου δαπάνες. Ανάλογα, λοιπόν, με τις θερμίδες που δαπανάς μέσα στην ημέρα, χρειάζεται να προσλάβεις και τις αντίστοιχες θερμίδες, μέσω της τροφής για να πετύχεις τον στόχο που έχεις θέσει για το βάρος σου.

Αν θέλεις να μειώσεις το βάρος σου, χρειάζεται να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες από αυτές που δαπανάς, ενώ αν θέλεις να αυξήσεις το βάρος σου θα χρειαστεί να κάνεις το αντίθετο.

Χρήσιμο tip

Γνωρίζοντας τις ενεργειακές σου δαπάνες μέσα στην ημέρα μπορείς να ρυθμίσεις τις θερμίδες που θα καταναλώσεις, ώστε να επιτύχεις τον αντίστοιχο στόχο για το βάρος σου.