Είναι ενδιαφέρον ότι ο ΔΜΣ δεν ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Από τη δεκαετία του 1840, ένας Βέλγος στατιστικολόγος με το όνομα Adolphe Quetelet επινόησε έναν δείκτη που ονόμασε Quetelet Index of Obesity, έναν απλό μαθηματικό τύπο με τον οποίο υπολόγιζε την παχυσαρκία . Συγκεκριμένα διαιρώντας το βάρος ενός ατόμου (σε λίβρες ή κιλά) με το τετράγωνο του ύψους του (σε εκατοστά ή ίντσες).
Ο τύπος είχε συνταχθεί: Βάρος / ύψος 2
Ο Quetelet έγραψε:
Αν ο άνθρωπος αυξάνεται εξίσου σε όλες τις διαστάσεις, το βάρος του σε διαφορετικές ηλικίες θα ήταν ο κύβος του ύψους του
Συνέχισε εξηγώντας πως στον πρώτο χρόνο της ζωής, το πλάτος μας είναι πράγματι μεγαλύτερο σε αναλογία με το ύψος μας, αλλά μετά από αυτό μεγαλώνουμε περισσότερο σε σχέση με το πλάτος μας. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι όταν ανέπτυξε αυτόν τον δείκτη, ο Quetelet δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να μελετήσει την παχυσαρκία. Στην πραγματικότητα ο Quetelet ενδιαφερόταν να αναπτύξει έναν δείκτη σχετικού βάρους.
Διάβασε επίσης: Παχυσαρκία, σύμμαχός σας η διατροφή σας! [ΟΔΗΓΟΣ]
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, εφόσον υπήρχαν αναφορές για αυξημένη θνησιμότητα και νοσηρότητα των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων, η εγκυρότητα του δείκτη Quetelet επιβεβαιώθηκε και τέθηκε στην πράξη ως χρήσιμος δείκτης γενικού σχετικού βάρους σώματος. Στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Δείκτη Μάζας Σώματος και υιοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1995 ως ένα απλό εργαλείο για να εκτιμήσει γρήγορα και εύκολα τα επίπεδα παχυσαρκίας σε μια πληθυσμιακή ομάδα.