Στην προσπάθειά σου να αλλάξεις προς το καλύτερο, πιθανότατα έχεις διαβάσει βιβλία σχετικά με τα Κίνητρα και τις Διατροφικές Συνήθειες. Ίσως έχεις διαβάσει ακόμη και για τη Διατροφική Συμπεριφορά.
Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δεν έχεις μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την αλλαγή της συμπεριφοράς σου.
Και εξηγώ…
- Ένα σύνολο «πρέπει» ή οδηγιών δεν είναι στρατηγική.
- Διαβάζοντας άρθρα στο διαδίκτυο δεν είναι στρατηγική.
- Οι αρχές της συμπεριφοριστικής ψυχολογίας δεν περιλαμβάνουν στρατηγική.
- Η αναμονή έως ότου «είσαι έτοιμος/η να αλλάξεις» δεν είναι στρατηγική.
- Η θέληση για την ενίσχυση των κινήτρων σου δεν είναι στρατηγική.
Πρόσθεσε τη Στρατηγική στα Κίνητρα σου
Μια σωστή στρατηγική σου περιγράφει από πού να ξεκινήσεις και τι ακριβώς βήματα οφείλεις να κάνεις με την πάροδο του χρόνου.
Με μια τέτοια στρατηγική στα κίνητρα σου, μπορείς να σχεδιάσεις ουσιαστικές αλλαγές στη διατροφή σου. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να γίνεσαι μάντης για κάθε επόμενο βήμα. Η στρατηγική σε καθοδηγεί. Στην πορεία, εάν κάποιο βήμα δε λειτουργεί για σένα, μια καλή στρατηγική θα σου δώσει εναλλακτικά βήματα. (“Εντάξει, αυτό το βήμα δε λειτούργησε; Λοιπόν, ας κάνουμε…”)
Έχω σχεδιάσει μια Στρατηγική για σένα
Μάθε να Ζυγίζεις Λιγότερο. Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σου ορισμένα στοιχεία αυτής της μεθοδολογίας.
Πώς έφτασα σε αυτή τη μεθοδολογία;
Κατά την παροχή διαιτολογικών υπηρεσιών τα τελευταία 17 χρόνια, δοκίμασα τεχνικές σχετικά με την αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς και νέες μεθόδους π.χ. πως να σχεδιάσεις μια αλλαγή στη διατροφική σου νοοτροπία, χωρίς να εστιάζεις στα κίνητρα σου!
Στην αρχή, όλη αυτή η επεξεργασία δεδομένων σε πραγματικές συνεδρίες, είχε αντικειμενικές δυσκολίες και πιθανόν αμφίβολα αποτελέσματα. Όταν φεύγεις από τον παραδοσιακό τρόπο προσέγγισης με μόνο όπλο το πλάνο διατροφής και μια ζυγαριά-λιπομετρητή, είσαι λίγο “έξω από τα νερά σου”. Ενώ πολλές φορές, ο τελικός αποδέκτης αυτής της παροχής μπορεί να αισθάνεται ότι δε λαμβάνει αυτό για το οποίο ήρθε στο γραφείο. Μήπως τελικά δεν έχει και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα;
Ωστόσο, η μεθοδολογία που εφάρμοσα απέδωσε, κάτι που φαίνεται και από την παρακάτω κριτική.
Αθανασία Φιλιππίδη
Ο Πάρης είναι ο πρώτος διαιτολόγος που με βοήθησε να ενσωματώσω την σωστή διατροφή στην καθημερινότητα μου χωρίς να στερούμαι απολύτως τίποτα και με νόστιμες πρωτότυπες συνταγές και όλο αυτό μου έγινε πλέον τρόπος ζωής. Ευχαριστώ πολύ!
Προσαρμόζοντας τη μεθοδολογία μου στην παραδοσιακή διαιτολογική προσέγγιση (ενεργειακό ισοζύγιο, τεχνικές κορεσμού), μπόρεσα να δημιουργήσω μια νέα βελτιωμένη προσέγγιση που λαμβάνει υπόψη της το πώς λειτουργεί η ανθρώπινη συμπεριφορά. Και αυτό οδήγησε σε σημαντικά εργαλεία που μοιράζομαι και αξιοποιώ στη διαιτολογική μου πράξη όπως “Η αλλαγή της Διατροφικής Νοοτροπίας” και το “8 Point System“.
Το πιο φιλόδοξο αποτέλεσμα της εργασίας μου είναι η Καθολική Αλλαγή της Διατροφικής Συμπεριφοράς, η οποία συνδυάζει τα εργαλεία και τη μεθοδολογία μου για να δημιουργήσω μια ολοκληρωμένη, βήμα προς βήμα στρατηγική για την αλλαγή του τρόπου ζωής σου.
Ξεκινάς δίαιτα; 9 παγίδες που πρέπει να ξεπεράσεις!
Ο τίτλος της νέας μου video εκπαίδευσης είναι “Ξεκινάς δίαιτα; 9 παγίδες που πρέπει να ξεπεράσεις!”. Εξηγώ λεπτομερώς τα 9 εμπόδια που ενδεχομένως βάζεις στον εαυτό σου και σε βοηθάω να εφαρμόσεις τη μεθοδολογία μου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το πεδίο αυτής της εκπαίδευσης είναι ευρύ και τολμηρό.
Για πρώτη φορά, μέσα από αυτή σε καθοδηγώ, περιλαμβάνοντας νέους τρόπους για την άρση των εμποδίων που έχεις, βήμα προς βήμα. Δε μπορώ να χαρτογραφήσω ολόκληρο το Masterplan αυτής της εκπαίδευσης, αλλά θέλω να μοιραστώ μαζί σου μια πτυχή αυτή τη στιγμή. Ελπίζω να σε βοηθήσει αμέσως.
Απόφυγε τη Λάθος Στρατηγική
Όταν οι άνθρωποι αναζητούν μια νέα συνήθεια, συχνά μαντεύουν ποια θα λειτουργήσει καλύτερα στη ζωή τους. Για παράδειγμα, για να μειώσεις το άγχος, ίσως να υποθέτεις ότι ο διαλογισμός για 30 λεπτά κάθε μέρα είναι κατάλληλος για σένα. Αλλά δεν ξέρεις πραγματικά. Υποθέτεις κυρίως.
Η εκτίμηση δεν αποτελεί μέρος μιας στρατηγικής νίκης. Όταν μαντεύεις για τις συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσεις, κατευθύνεσαι σε μια επισφαλή πορεία και πιθανότατα θα αποτύχεις.
Το να ακολουθήσεις λάθος δρόμο δεν είναι δικό σου λάθος.
Πολλά από αυτά που έχεις ακούσει για την αλλαγή του βάρους σου είναι παραπλανητικά:
- Κάποιοι σου λένε, συχνά, να αποφεύγεις το ψωμί.
- Μια νέα συνήθεια που πρέπει να έχεις είναι να μην τρως μετά τις 20.00.
Διάβασε επίσης: 17 Διατροφικές Αλήθειες που θα έπρεπε να είναι δεδομένες
Και στη συνέχεια, αξιοποιείς τα κίνητρά σου για να αυτοματοποιήσεις την αλλαγή και έπειτα να σου γίνει συνήθεια. Μπορείς όμως να δεσμευτείς όσον αφορά την εγκυρότητα, για όλες τις διατροφικές συμβουλές που ακούς από τους φίλους στο Facebook;
Μη το κάνεις αυτό, εντάξει;
Μια άλλη προβληματική προσέγγιση
Eάν έχεις επιλέξει να υιοθετήσεις μια νέα συνήθεια και αναζητάς συνεχώς τρόπους για να ενισχύσεις το κίνητρό σου, αυτό είναι ένα σημάδι ότι μάλλον έχεις επιλέξει τη λάθος συνήθεια τη δεδομένη χρονική στιγμή. Επίσης, εάν η συνήθεια σου απαιτεί πολλή θέληση από μέρους σου καθημερινά, είμαι σίγουρος ότι δεν θα πετύχει. Σε αυτό το σημείο ίσως είναι καλό να σταματήσεις την προσπάθεια σου και να επανεξετάσεις τον οποιονδήποτε στόχο σου.
Ας δούμε, όμως, τα πράγματα λίγο πιο αναλυτικά και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Η θέληση επηρεάζει τον στόχο σου;
Ακούμε συχνά πως όταν θέλουμε κάτι πολύ θα το καταφέρουμε. Ενώ η αιτία που αποτυγχάνουμε κατά κύριο λόγο είναι η έλλειψη κινήτρων. Υπάρχει, λοιπόν, η πεποίθηση πως τα άτομα που έχουν καταφέρει να ζυγίζουν λιγότερο έχουν περισσότερη θέληση από εκείνα που δεν το έχουν καταφέρει. Ωστόσο μπορώ να σου πω με σιγουριά ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει!
Η θέληση είναι σαφώς υπερεκτιμημένη. Aφορά αποφάσεις που παίρνεις αυτή τη στιγμή, ενώ εσύ αναζητάς λύσεις για καλύτερες επιλογές από αύριο. Επιπλέον έχει την τάση να εξαφανίζεται όταν την έχεις μεγαλύτερη ανάγκη.
Για παράδειγμα, αν ξυπνάς κάθε πρωί και τρως μια τυρόπιτα από το φούρνο επειδή δεν προλαβαίνεις, αυτό σταδιακά θα σου γίνει συνήθεια! Αν όμως ξυπνάς 10 λεπτά νωρίτερα, θα έχεις χρόνο να φτιάξεις ένα ποτήρι γάλα με δύο φέτες ψωμί με ταχίνι και μέλι. Και αυτό είναι κάτι που μπορεί εξίσου να γίνει συνήθεια με τον καιρό.
Έτσι ακόμη και αν η θέληση σου εξαφανιστεί, οι συνήθειες είναι αυτές που θα σε επαναφέρουν όταν κουραστείς ή όταν είσαι αγχωμένος/η. Εσύ θα επιλέξεις ποιες συνήθειες θα είναι εκεί για εσένα, όταν θα έχεις στρες και θα είσαι κουρασμένος/η.
Αυτή είναι μια ουσιαστική αλλαγή στην οπτική σου!
Nα θυμάσαι πάντα ότι οι επιλογές σου σήμερα είναι οι συνήθειες σου αύριο!
Χρήσιμο Tip
Και για να έχεις και την μεγάλη εικόνα ξεκάθαρη, θα ήθελα να σου πω ότι τα άτομα που ζυγίζουν λιγότερο δεν στηρίζονται μόνο στη θέληση, αλλά έχουν χτίσει ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τους στόχους τους.
Το δικό σου περιβάλλον μήπως σε πιέζει;
Και όταν αναφέρομαι στο περιβάλλον, εννοώ το σπίτι σου, το γραφείο σου, την κοινωνική σου ζωή, τις διακοπές σου, την οικογένεια σου. Όλοι αυτοί, για τους δικούς τους λόγους ο καθένας, πιθανώς να σε «πιέζουν» για μία αλλαγή! Μπορεί η οικογένεια σου ή η σχέση σου να θέλουν να χάσεις βάρος για λόγους υγείας ή εμφάνισης ή ακόμα το εργασιακό σου περιβάλλον να στοχεύει στην μεγαλύτερη αποδοχή στην εργασία σου.
Όμως πες μου την αλήθεια, πιστεύεις πως αν συμβεί αυτή η αλλαγή, οι δικοί σου άνθρωποι θα σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά;
Η αλήθεια, λοιπόν, είναι πως κανένας από τους δικούς σου ανθρώπους δεν πρόκειται να αλλάξει την αντιμετώπιση απέναντί σου!
- Οι γονείς σου θα σε αγαπάνε και θα σε αποδέχονται οποιοδήποτε βάρος κι αν έχεις!
- Ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά της σχέσης σου είναι στοιχεία που θα παραμείνουν σταθερά, ανεξαρτήτως βάρους, αν έχεις πράγματι βρει τον άνθρωπό σου!
- Ο εργοδότης σου, θα σε κρατήσει για το αποτέλεσμα που παράγεις!
Επομένως, αν θέλεις να κάνεις μια αλλαγή, καν’ την για σένα!
Βρες τα κίνητρα που αφορούν εσένα! Αυτά θα σε βοηθήσουν να φτάσεις στο στόχο σου!
Χρήσιμο Tip
Πέρα όμως από τους εξωτερικούς παράγοντες που επηρεάζουν την απόφαση σου, όπως είναι το περιβάλλον, ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας είναι το κατάλληλο timing!
Διάβασε ακόμη: Έχεις Υποστηρικτικό Περιβάλλον στη Δίαιτα σου;
Εσύ είσαι πραγματικά έτοιμος να ξεκινήσεις;
Γιατί το ρωτάω αυτό; Η δίαιτα ενδέχεται να σου δημιουργήσει πίεση ή στρες, ειδικά το διάστημα που πρωτοξεκινάς. Για το λόγο αυτό είναι πολύ σημαντικό η απόφασή σου για αλλαγή του βάρους σου να συμπίπτει με μία περίοδο όπου η πίεση που έχεις να διαχειριστείς είναι ελεγχόμενη – αντιμετωπίσιμη. Νομίζω πως θα καταλάβεις ακόμα καλύτερα αυτό που σου περιγράφω με, ακόμα, ένα παράδειγμα!
Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως πήρες την απόφαση να ανέβεις σε ένα βουνό, που αποτελεί από μόνο του μια δύσκολη και πιθανώς στρεσογόνα κατάσταση. Προκειμένου να ξεκινήσεις την προσπάθειά σου πρέπει να βεβαιωθείς ότι το εξωτερικό περιβάλλον είναι ευνοϊκό…. Αν βρέχει, σίγουρα δε θα ξεκινήσεις την ανάβασή σου γιατί αυτό θα αυξήσει τη δυσκολία που, ήδη, κρύβει η επιλογή σου. Ίσως, θα πρέπει να περιμένεις, έως ότου οι εξωτερικές συνθήκες βελτιωθούν, έτσι ώστε να σε ευνοήσουν για ένα καλύτερο αποτέλεσμα στην προσπάθειά σου. Ωστόσο, στη δική μας περίπτωση παίζεις κι εσύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία αυτού του περιβάλλοντος και μπορείς εν μέρει να κάνεις τις συνθήκες ευνοϊκές για σένα.
Καταλαβαίνεις λοιπόν πως αυτοί οι παράγοντες μπορούν να σε απομακρύνουν εύκολα από το στόχο σου. Υπάρχει, όμως, ένας καλύτερος τρόπος να φέρεις νέες συνήθειες στη ζωή σου. Και πίστεψε με η διαδικασία μπορεί να είναι εύκολη, ακόμη και διασκεδαστική.
Υπάρχει καλύτερος τρόπος: Χρυσή Διατροφική Συμπεριφορά
Η μεθοδολογία μου με στόχο να Ζυγίζεις Λιγότερο προσφέρει έναν καλύτερο τρόπο προσέγγισης. Εδώ είναι ένα μέρος από τη Στρατηγική στο σύνολο της…
Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες που θες να υιοθετήσεις και έπειτα να αυτοματοποιήσεις, οφείλεις να είσαι ρεαλιστής σχετικά με τα κίνητρά σου, από το ξεκίνημα της όλης διαδικασίας.
Αναζήτησε τι θέλεις
Είναι πολύ σημαντικό σε μια προσπάθεια να γνωρίζεις τι θες.
Δίνω παράδειγμα για να γίνω κατανοητός:
Αν θα ήθελες να κερδίσεις 1.000.000 ευρώ, αυτός είναι ο στόχος που θα σε κάνει να ξεκινήσεις να εργάζεσαι!
Τι θα χρειαστεί για να το πετύχεις;
Πολλές θυσίες και κόπο για να μείνεις στις «ράγες» της προσπάθειας και να μην αποπροσανατολιστείς.
Μια εύλογη ερώτηση που θα ακολουθήσει μετά την πρώτη ερώτηση του «Τι θες να πετύχεις». Είναι… Για ποιόν λόγο;
Συνήθως αυτή την ερώτηση την κάνουμε και την απαντάμε αργά…
Θα έλεγα μάλιστα ότι μεταφράζεται στις εξής ερωτήσεις:
- Τι σημαίνει αυτός ο στόχος για εσένα;
- Τι θα σου προσφέρει αυτός ο στόχος;
- Πώς θα σου αλλάξει τη ζωή;
- Πώς θα χρησιμοποιήσεις αυτό το μεγάλο ποσό;
- Γιατί είναι ένας από τους βασικούς στόχους της ζωής σου;
Παραθέτω αντίστοιχους λόγους:
- Να αποκτήσεις το σπίτι των ονείρων σου.
- Να ταξιδέψεις σε όλο τον κόσμο.
- Να θες να συνδράμεις σε ένα σκοπό που έχει αξία για εσένα.
Μας ενδιαφέρει εξ΄ αρχής να γνωρίζουμε το γιατί, καθώς μπορεί να δώσει πρόσθετα κίνητρα (ίσως και πιο δυνατά) στο στόχο μας, ξεχωρίζοντάς τον από μια γενική κατεύθυνση «να αποκτήσουμε χρήματα για να περνάμε καλά».
Το ίδιο ισχύει και με αυτό τον στόχο, τη διαχείριση του βάρους. Το να είναι το βάρος σου μέσα στο φυσιολογικό εύρος (νορμοβαρής) είναι ένας στόχος που μας αφορά όλους. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις τους δικούς σου λόγους, για να κρατηθείς και τελικά να πετύχεις το στόχο σου, τη μείωση του βάρους.
Ξεχώρισε τους στόχους – φόβους σου
Έχεις αναρωτηθεί τι κοινό έχουν οι στόχοι με τους φόβους σου;
Μην βιαστείς να απαντήσεις… Για να καταλάβεις τι εννοώ σκέψου το εξής:
Στην πρώτη μας συνεδρία αν σε ρωτούσα ποιοι είναι οι στόχοι σου ξεκινώντας την προσπάθειά σου πιθανόν θα μου έλεγες τους εξής:
- να χάσω τα κιλά που θέλω,
- να μάθω να διατρέφομαι σωστά,
- να μην ξαναπάρω πίσω τα κιλά που θα χάσω!
Αν σε ρωτούσα όμως και ποιοι είναι οι φόβοι σου, πάλι πιθανόν θα μου απαντούσες:
- συγκρατημένη αισιοδοξία αν θα τα καταφέρω,
- μήπως συνεχίσω να τρώω με λάθος τρόπο,
- μήπως δε χάσω τα κιλά…
Είμαι κοντά στις απαντήσεις σωστά;
Άρα η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι..
Οι φοβίες αποτελούν την αντανάκλαση των στόχων!
Διάβασε επίσης: Στόχοι στη διατροφή σου [ΟΔΗΓΟΣ]
Και η δική μου θέση…
Βρίσκομαι εδώ λοιπόν ως συνοδηγός σου στο ταξίδι αυτό! Είμαι δίπλα σου για να επιτύχεις τους στόχους σου και να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου.
Όταν απαντηθούν τα παραπάνω, μαζί θα καθορίσουμε στην συνέχεια το εξατομικευμένο πλάνο διατροφής, το εβδομαδιαίο ζύγισμα, τη μηνιαία Μέτρηση Σύστασης Σώματος ώστε να παρακολουθούμε την πορεία σου.
Χρειάζονται και αυτά, αλλά αυτά αφορούν τη μεθοδολογία, ένα μικρό (ωστόσο σημαντικό) μέρος της αλλαγής του τρόπου διατροφής.
Ξέχασε τι πρέπει να κάνεις. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα «πρέπει» σπάνια γίνονται αληθινές συνήθειες.
Αντ’ αυτού, εστίασε σε νέες συνήθειες που επιθυμείς. Αν σου αρέσει να χορεύεις, για παράδειγμα, κάνε το χορό κάθε μέρα μια νέα σου συνήθεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να αξιοποιήσεις τα κίνητρα που έχεις ήδη.
Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Τρία Χρυσά Κριτήρια
Καθώς καταλαβαίνεις ποιες νέες συνήθειες θα λειτουργήσουν καλύτερα στη ζωή σου, μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη μέθοδό μου για να τις επιβεβαιώσεις. Ανακάλυψα ότι υπάρχουν τρία (και μόνο τρία) κριτήρια για μια καλή επιβεβαίωση:
- Θέλεις να αποκτήσεις αυτήν τη συνήθεια (κίνητρο)
- Μπορείς να εφαρμόσεις αυτήν τη συνήθεια (ικανότητα)
- Αυτή η συνήθεια θα συμβάλλει στην επίτευξη της φιλοδοξίας σου (αντίκτυπο)
Ας δούμε ένα διατροφικό παράδειγμα για να γίνω κατανοητός:
- Θέλω να προσθέσω περισσότερα φρούτα στη διατροφή μου. (Kίνητρο)
- Βάζω κάθε πρωί στην τσάντα μου κάποιο φρούτο ώστε να το δω και να θυμηθώ να το καταναλώσω όταν θα κάνω το διάλειμμα στην εργασία μου. (Ικανότητα)
- Έτσι δε θα αγοράσω κάποια τυρόπιτα όταν θα πεινάσω στο διάλειμμα, αλλά θα καταναλώσω το φρούτο μου, προσλαμβάνοντας λιγότερες θερμίδες και περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Με αποτέλεσμα να βελτιωθεί τόσο η υγεία μου όσο και η εικόνα του σώματος μου. (Αντίκτυπο)
Εάν μια συνήθεια πληροί και τα τρία κριτήρια, τότε έχει πολύ καλές πιθανότητες να την εφαρμόσεις μέσα στην καθημερινότητα σου. Και να γίνει μια Χρυσή Διατροφική Συμπεριφορά!
Κοίταξε ποιες είναι οι βασικές σου συνήθειες σήμερα. Πιστεύω ότι θα δεις τις συνήθειες που έχεις υιοθετήσει εύκολα και ότι πληρούν και τα τρία κριτήρια της Χρυσής Διατροφικής Συμπεριφοράς. Αντίθετα, στις συνήθειες που δεν κράτησες, τους έλειπε τουλάχιστον ένα από τα παραπάνω τρία κριτήρια.
Χρήσιμο Tip
Εστιάζοντας στα τρία κριτήρια μιας Χρυσής Διατροφικής Συμπεριφοράς, μπορείς να αρχίσεις να στοχεύεις σε νέες διατροφικές συνήθειες που μπορείς να πετύχεις αποτελεσματικά.
Βοηθώντας και άλλους
Το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους γύρω σου, όχι μόνο για τη διατροφή. Αν θέλεις να τους βοηθήσεις να δημιουργήσουν συνήθειες γρήγορα και εύκολα, τότε θα πρέπει να επιβεβαιώνονται και τα τρία κριτήρια.
Γιατί το βήμα της επιβεβαίωσης μετράει!
Όταν φροντίζεις από το ξεκίνημα της όλης προσπάθειας να επιβεβαιώνεται ο κανόνας της Χρυσής Διατροφικής Συμπεριφοράς, τότε δε θα αντιμετωπίσεις τεράστιες προκλήσεις, ούτε θα χρειαστείς επιπλέον κίνητρα αργότερα. Γιατί; Επειδή έχεις επιλέξει μια συνήθεια που ήδη διαθέτει κίνητρα.
Στη συνέχεια, επειδή η Χρυσή Διατροφική Συμπεριφορά σου είναι εύκολη, οι αναπόφευκτες μεταβολές στο κίνητρο δε θα σε εκτροχιάσουν τόσο εύκολα. Και τέλος, εάν δεις τη Χρυσή Διατροφική Συμπεριφορά να έχει θετικό αντίκτυπο, τότε το κίνητρό σου να συνεχίσεις θα ενισχυθεί σημαντικά.
Πίσω στο Αρχικό μας Παράδειγμα
Εάν η φιλοδοξία σου είναι να μειώσεις το άγχος, μην υποθέσεις απλώς ότι πρέπει να διαλογιστείς για 30 λεπτά την ημέρα. Ενώ ο διαλογισμός είναι υπέροχος, μπορεί να μην είναι καλός για σένα σε αυτό το σημείο της ζωής σου. Ίσως η Χρυσή Διατροφική Συμπεριφορά σε προτρέπει να χορεύεις κάθε μέρα. Αφού βρεις μια Χρυσή Διατροφική Συμπεριφορά, τότε χρησιμοποίησε τη μέθοδο των Μικρών Συνηθειών για να την κάνεις μια σταθερή συνήθεια στη ζωή σου. Στην επόμενη ενότητα αναλύω την μέθοδο των Μικρών Συνηθειών!
Αξιοποίησε τη Μέθοδο των Μικρών Συνηθειών
Αν θες λοιπόν να σχεδιάσεις νέες διατροφικές συνήθειες μπορείς να ξεκινήσεις με τις υπάρχουσες ρουτίνες σου και στη συνέχεια να χτίσεις πάνω σε αυτές. Αυτό είναι μέρος της μεθοδολογίας μου και το αποκαλώ «αγκύρωση».
Πώς δουλεύει;
- Προσδιόρισε μια ρουτίνα που κάνεις ήδη κάθε μέρα
Για παράδειγμα: Ενεργοποίησε την καφετιέρα σου, τάισε το κατοικίδιο σου ή μπες για ντους.
2. Έπειτα βρες μια ΝΕΑ “καλή” διατροφική συνήθεια που φυσικά θα ακολουθούσε την υπάρχουσα ρουτίνα σου.
Για παράδειγμα: Ας υποθέσουμε ότι ενεργοποιείς την καφετιέρα σου κάθε πρωί. Αυτή είναι η υπάρχουσα ρουτίνα σου.
Τώρα αναρωτήσου, “Ποια νέα διατροφική συνήθεια ταιριάζει φυσικά μετά την ενεργοποίηση της καφετιέρας;”
3. Εξερεύνησε τις επιλογές σου!
Για παράδειγμα:
- να γεμίσεις ένα μπολ με δημητριακά ολικής άλεσης και γάλα
- να βάλεις στην τσάντα σου (σχολική ή εργασίας) 2 φρούτα και 10 ξηρούς καρπούς
- να πιείς ένα ποτήρι νερό ή/ και να βάλεις ένα μπουκάλι νερό στη τσάντα σου
- να στείλεις μήνυμα στη μαμά σου
Η επιλογή είναι δική σου!
Διάλεξε απλά τι σου αρέσει και δημιούργησε μια σταθερή συνήθεια στη ζωή σου!
Συμπέρασμα
Το να στηρίξεις λοιπόν τη στρατηγική σου στα κριτήρια μιας Χρυσής Διατροφικής Συμπεριφοράς, είναι ένα βασικό βήμα στην ευρύτερη αλλαγή του τρόπου ζωής σου. Ένα μικρό δείγμα της μεθοδολογίας που εφαρμόζω, μπορεί ωστόσο να κάνει τη διαφορά για εσένα. Το ελπίζω και το πιστεύω! Θέλω να πετύχεις στη δημιουργία θρεπτικών διατροφικών συνηθειών. Και ελπίζω να αποφύγεις να ακολουθήσεις μονοπάτια που καταλήγουν σε απογοήτευση και χαμηλή αυτοεκτίμηση.
ΣΟΥ ΑΡΕΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;
Κάνε έγγραφή για να λαμβάνεις αντίστοιχα ενδιαφέροντα άρθρα κατευθείαν στο email σου.
Ευχαριστούμε για την Εγγραφή
Θες να συζητήσουμε;
Έχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email ή μήνυμα στο messenger. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση στο newsletter του Diaitologos ή γίνε μέλος στο Facebook Page μου. Ακολούθησε με στο Instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο Youtube !
Sofer S, Eliraz A, Kaplan S, Voet H, Fink G, Kima T, Madar Z. Greater weight loss and hormonal changes after 6 months diet with carbohydrates eaten mostly at dinner. Obesity (Silver Spring). 2011 Oct;19(10):2006-14. doi: 10.1038/oby.2011.48. Epub 2011 Apr 7. PMID: 21475137.
BBC News. 2021. How to strengthen your willpower. [online] Available at: <https://www.bbc.com/news/magazine-16845204> [Accessed 12 June 2021].
Harvard Health. 2021. Trade bad habits for good ones – Harvard Health. [online] Available at: <https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/trade-bad-habits-for-good-ones> [Accessed 12 June 2021].
Quick and Dirty Tips. 2021. Does it Matter What Time You Eat?. [online] Available at: <https://www.quickanddirtytips.com/health-fitness/healthy-eating/does-it-matter-what-time-you-eat> [Accessed 12 June 2021].
oi.gov. 2015. Daily Activities to Help Change Habits. [online] Available at: <https://www.doi.gov/sites/doi.gov/files/migrated/pmb/hr/upload/Healthy-Exchange-Winter-2015.pdf> [Accessed 12 June 2021]
Dicker D, Alfadda AA, Coutinho W, Cuevas A, Halford JCG, Hughes CA, Iwabu M, Kang JH, Nawar R, Reynoso R, Rhee N, Rigas G, Salvador J, Sbraccia P, Vázquez-Velázquez V, Caterson ID. Patient motivation to lose weight: Importance of healthcare professional support, goals and self-efficacy. Eur J Intern Med. 2021 Feb 6:S0953-6205(21)00019-4. doi: 10.1016/j.ejim.2021.01.019. Epub ahead of print. PMID: 33558163.
NIH News in Health. 2021. Breaking Bad Habits. [online] Available at: <https://newsinhealth.nih.gov/2012/01/breaking-bad-habits> [Accessed 12 June 2021]