Παχυσαρκία: Ενημερώσου και λάβε δράση!

Πάρης Παπαχρήστος

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.
Ιδρυτής του medNutrition.gr – Συγγραφέας

Σε αυτό το podcast, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Παχυσαρκίας, μίλησα στον δημοσιογράφο κο. Γιώργο Δαμιανίδη και στους ακροατές του ραδιοφωνικού σταθμού Focus FM 103.6 σχετικά με την παχυσαρκία, τη συχνότητα, τα αίτια αλλά και τη διατροφική της αντιμετώπιση.

Κάποιες από τις ερωτήσεις που θα ακούσετε είναι:

 • Ποια είναι η άποψή σας για το μέλι; (07:13)
 • Ποια είναι η γνώμη σας για το ψωμί; (14:03)
 • Σχετίζονται τα αναψυκτικά με την παχυσαρκία; (15:35)
 • Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε αναψυκτικά με στέβια; (17:21)
 • Συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή (19:08)

Παρακάτω ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη, ενώ μπορείτε να διαβάσετε κάποιες από τις απαντήσεις που δόθηκαν στο κείμενο που ακολουθεί!

Τι συμβαίνει με την παιδική παχυσαρκία; (0:44)

Το παχύσαρκο παιδί έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκος ή υπέρβαρος ενήλικας.

Πάντα υπάρχουν στατιστικά και στα στατιστικά υπάρχουν και οι 2 περιπτώσεις, κάποιος δηλαδή που συνέχισε κι έμεινε υπέρβαρος/παχύσαρκος και αυτός που άλλαξε τον τρόπο ζωής του και μπόρεσε και διατήρησε ένα πιο υγιεινό βάρος. Αλλά σίγουρα όταν κάποιο παιδί είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο αυτό κυρίως συνδέεται με αύξηση των λιποκυττάρων, που σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να πάρει βάρος σε σχέση με ένα ενήλικα. Στον ενήλικα δεν αυξάνεται ο αριθμός λιποκυττάρων αλλά ο όγκος τους. Έτσι, αν έχουμε μεγάλο αριθμό λιποκυττάρων σε μικρή ηλικία υπάρχουν πιθανότητες, αν η κακή διατροφή συνεχιστεί, να υπάρξει εμφάνιση παχυσαρκίας ή μεγαλύτερη δυσκολία διαχείρισης του βάρους στην μετέπειτα ζωή του.

Επηρεάζει η διατροφή του παιδιού την μετέπειτα ζωή του; (02:27)

Ακριβώς, υπάρχουν συγκεκριμένα κρίσιμα στάδια ζωής 4, 8 και 12-13 χρονών στα οποία δεν αυξάνεται μόνο ο όγκος των λιποκυττάρων αλλά και ο αριθμός τους. Γι’ αυτό καλό είναι σ’ αυτές τις ηλικίες να χτίσουμε μια διατροφική συμπεριφορά η οποία θα βοηθήσει αργότερα να έχουμε ένα υγιές βάρος και να αποφύγουμε την παχυσαρκία.

Υπάρχουν γονείς που μπερδεύουν το «πολύ» με το «σωστό» φαγητό; (03:07) 

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν αρκετοί εξωτερικοί παράγοντες. Ένα παράδειγμα είναι ότι εάν και οι 2 γονείς είναι υπέρβαροι/παχύσαρκοι οι πιθανότητες να είναι και το παιδί υπέρβαρο ή παχύσαρκο είναι πολύ μεγαλύτερες από το να είναι ένας από τους δύο ή και κανένας από τους δύο. Αυτό εξηγείται στο ότι οι μερίδες που καταναλώνουν είναι μεγαλύτερες, οπότε και το παιδί καταναλώνει περισσότερο φαγητό.

Πού οφείλεται το φαινόμενο της παχυσαρκίας στους ενήλικες; (04:06)

Είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν σε παχυσαρκία, το περιβάλλον, η διαφήμιση, το στρες και η υπερέκθεση που υπάρχει σε μεγάλες μερίδες παίζουν σημαντικό ρόλο. Επίσης, δεν είμαστε τόσο καλά εκπαιδευμένοι στη διατροφή, όσο θα έπρεπε, για παράδειγμα εάν πάει κάποιος σε ένα φούρνο και καταναλώσει μια τυρόπιτα δεν γνωρίζει πόσες θερμίδες κατανάλωσε. Θα έπρεπε να υπάρχουν διατροφικές ετικέτες όπως γίνεται στο εξωτερικό, όπου σε αλυσίδες καταστημάτων τροφίμων υπάρχουν υποχρεωτικά από το νόμο η αναγραφή θερμίδων και κάποιων άλλων διατροφικών συστατικών.

Δώστε μας μερικές βασικές διατροφικές συμβουλές (05:54)

Δύο πράγματα που είναι καλό να έχουμε όλοι κατά νου είναι:

 • Να καταναλώνουμε ένα πλήρες πρωινό με γάλα χαμηλό σε λιπαρά και δημητριακά ολικής άλεσης και
 • Τουλάχιστον 4 φρούτα την ημέρα, τα οποία θα μειώσουν την ανάγκη μας για γλυκό. Έτσι το αν θα καταναλώσουμε γλυκό είναι επιλογή μας και όχι ανάγκη.

Το βραδινό μπορεί να οδηγήσει ένα φυσιολογικού βάρους άτομο σε παχυσαρκία; (08:36)

Βασικός κανόνας του ενεργειακού ισοζυγίου για να διατηρήσει κάποιος το βάρος του είναι οι θερμίδες που λαμβάνει μέσα στην ημέρα να είναι ίδιες με αυτές που δαπανά, χωρίς να παίζει ρόλο ο αριθμός των γευμάτων ή ο χρόνος κατανάλωσης των τροφίμων. Ωστόσο, επειδή το ζήτημα της παχυσαρκίας δεν είναι μόνο θέμα θερμίδων αλλά και θέμα διατροφικής συμπεριφοράς, έχει βρεθεί ότι η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και η πέψη της τροφής διαφέρει με το αν θα καταναλωθεί σε ένα ή δύο γεύματα. Έτσι, εάν κάποιος καταναλώσει μεγάλο βραδινό γεύμα οι θερμίδες που θα καταναλώσει αλλά και η ποιότητα των θρεπτικών συστατικών που θα έχει το συγκεκριμένο γεύμα δε θα είναι η αντίστοιχη με αυτή των περισσότερων γευμάτων. Οπότε η απάντηση είναι ότι το βραδινό γεύμα είναι καλό να απέχει 2-3 ώρες από τον ύπνο μας, αλλά να είναι κι αυτό μετριασμένο και πλήρες όπως είναι τα υπόλοιπα γεύματα μέσα της ημέρας.

Ποιος είναι ο ρόλος της άσκησης στην παχυσαρκία; (11:27) 

Με την άσκηση μπορούμε να διατηρήσουμε ένα φυσιολογικό βάρος. Ωστόσο, αρκετοί πιστεύουν ότι λόγω της άσκησης μπορούν να καταναλώνουν ότι θέλουν, διότι μέσω της άσκησης θα κάψουν τις θερμίδες αυτές, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει.

Τα πλεονεκτήματα της άσκησης είναι:

 1. Βοηθά σε καλύτερη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα, πράγμα που σημαίνει λιγότερη πείνα.
 2. Βοηθά να εκτονωθούμε, έτσι δε θα αναζητήσουμε εκτόνωση μέσω του φαγητού 

Τι να προσέξουν οι γονείς για την διατροφή των παιδιών τους; (12:59)

Οι γονείς αποτελούν το βασικό πρότυπο μίμησης για τα παιδιά τους. Έτσι λοιπόν, θα πρέπει οι γονείς να έχουν μια σωστή διατροφή, να μυήσουν τα παιδιά τους στον σωστό τρόπο μαγειρέματος και να τα ωθήσουν στην αθλητική δραστηριότητα. Με τον τρόπο αυτό θα ωφεληθεί και η υγεία των γονιών αλλά και των παιδιών τους.

Συμβουλές για μια ισορροπημένη διατροφή (19:08)

  1. Ξεκινάμε κάνοντας «χαρτογράφηση» στη διατροφή μας
  2. Προσέχουμε τις μερίδες
  3. Αναζητάμε την γεύση στο οτιδήποτε τρώμε
  4. Καταναλώνουμε τουλάχιστον 4 φρούτα την ημέρα και τουλάχιστον 2 σαλάτες μέσα στην ημέρα μας
  5. Καταναλώνουμε ανά 2-3 ώρες τα γεύματα μέσα στην ημέρα ξεκινώντας με το πρωινό. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε το τσιμπολόγημα.
  6. Τοποθετούμε όλο μας το φαγητό (ανά γεύμα) σε ένα πιάτο διαμέτρου 25cm.

Αυτό το άρθρο είναι μέρος του περιεχομένου που έχει δημοσιευτεί στο mednutrition.gr

Θες να συζητήσουμε;

Papachristos SignatureΈχεις σχόλια ή ερωτήσεις σχετικά με το άρθρο; Στείλε μου ένα email ή μήνυμα στο messenger. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για το πώς θα πετύχεις τους διατροφικούς στόχους σου, διάβασε πρώτος/η τη νέα μου αρθρογράφηση στο newsletter του Diaitologos  ή γίνε μέλος στο Facebook Page μου. Ακολούθησε με στο Instagram και μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο Youtube !

Σας βοήθησε αυτό το άρθρο;

close
Ξεκινήστε να πληκτρολογείτε για να δείτε αποτελέσματα.
Scroll To Top
Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.